Uilen.

Ziet u wel eens een uil in het wild? Ik zie ze uiterst zelden, de laatste keer is alweer een paar jaar geleden. Het grappige is wel dat als je er een ziet in het donker, je gelijk weet dat het een uil is. Hoe dat komt? Uilen zijn apart. Uilen zijn kille jagers met superkrachten. Ten eerste gaat geen enkele andere vogel ’s nachts vliegen, dus dat is al een indicatie dat je met een uil te maken hebt. En ten tweede heeft een uil een kenmerkende langzame vlucht. Hij klapwiekt minder vaak met zijn vleugels dan andere vogels. Niet alleen minder dan een kolibrie, maar ook minder dan een gans.

Zijn vleugels zijn relatief groot en bol van boven zodat de lucht sneller langs de bovenkant moet dan langs de onderkant. Dit creëert een drukverschil en opwaartse kracht voor de uil. Het basisprincipe van de vliegtuigvleugel. Daarbij heeft de uil stille veren. Geluiddempende veren welteverstaan. Hij zal zonder dat je het hoort vlak langs je heen kunnen vliegen. Een uil is een Stealth jachtbommenwerper, al ver voordat er Stealth jachtbommenwerpers waren uitgevonden.

Verder kan de uil verticaal opstijgen. Zoals een Hawker Harrier. Hij kan stil boven de grond blijven hangen op zoek naar een prooi. Zoals een Airwolf supersonische militaire helikopter. Alsof het nog niet genoeg is kan de uil in het donker zien. Niet als een kat, maar nog veel beter. Als een infrarood camera. Grote ogen en extreem gevoelige oogzenuwen zorgen dat een uil in het donker een muis op de grond ziet lopen.

Een van de mooiste supereigenschappen vind ik het gehoor van de uil. Nog in het ei hoort het uilskuiken zijn moeder al en trekt haar aandacht met een kreet. De oren van de uil bevinden zich links en rechts op verschillende hoogten zodat hij weet dat als het geluid zijn linkeroor eerder bereikte, het van beneden kwam en als het zijn rechteroor eerder bereikte, het van boven kwam. Technisch vernuft van de bovenste plank. Dan heeft hij ook nog een kop die de vorm heeft van een radiotelescoop. Ik heb me in Westerbork wel eens verbaasd over afstand waarover zo’n vorm nog geluiden opvangt. De uil kan er een muis die onder de sneeuw loopt mee lokaliseren. Dan draait hij zijn kop ook nog moeiteloos 270 graden om zijn zintuigen maximaal te benutten. Speciaal ontwikkelde bloedvaten zorgen ook dan nog voor bloedtoevoer naar de hersenen.

Als de uil deze militaire wapens allemaal heeft ingezet en zijn prooi heeft gelokaliseerd, stort hij zich met een noodgang op de ongelukkige die door de impact op zijn minst gedesoriënteerd is, maar meestal gelijk dood.

De BBC zond het allemaal uit vanavond, en ik toen ik de vorm van de kop zag en dacht aan mijn verbazing in Westerbork verloor ik mijn geloof in de evolutietheorie. Tenminste, als enige verklaring voor het ontstaan der soorten. Hoe het dan wel gegaan is, ik heb geen idee, maar het kan toch niet zo zijn dat er een duif was die trek in vlees kreeg en daarom in een uil transformeerde? En daarbij bedacht dat het misschien handig zou zijn om zijn oren op verschillende hoogten te laten groeien om zo razendsnel geluid te kunnen lokaliseren. De uil is met militaire precisie ontwikkeld, geschapen, misschien wel geëvolueerd Deo Volente, dusdanig dat hij een set unieke jachteigenschappen heeft dat geen ander beest bezit. Eén klein ontwikkelingsfoutje heeft hij maar. Hij kan niet functioneren in de regen. Stille vederen kunnen niet waterdicht zijn, luidt een oude natuurkundige wet. Regen is zijn Waterloo, zijn Kryptonite. Maar iedereen heeft een zwakke plek.
kerkuil

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

17 gedachten over “Uilen.”

 1. Een wonder inderdaad maar de vergelijking met de militaire voertuigen vind ik mank gaan. Wat de uil doet is toch niet vergelijkbaar met machinerie die dient tot oorlog voeren? De relatie tot Westerbork ontgaat me vervolgens ook want komt niet tot uitdrukking.

  Like

 2. In Westerbork staan twee kleine radiotelescopen tegenover elkaar. Er zit een afstand tussen van 100 meter ongeveer. Toch kun je elkaar prima verstaan als er twee mensen bij zo’n telescoop gaan staan. Een kwestie van goede weerkaatsing. Daar verbaasde ik me over.

  Like

 3. “En daarbij bedacht dat het misschien handig zou zijn om zijn oren op verschillende hoogten te laten groeien om zo razendsnel geluid te kunnen lokaliseren. ”
  Nee, maar de exemplaren die die eigenschap wèl enigszins hadden, hadden een miniem voordeel op andere exemplaren en plantten zich daardoor vaker voort.

  Hetgeen wat de evolutietheorie soms contra-intuïtief maakt zijn de enorme tijdspannes waarover het plaats vindt. Die kunnen we niet bevatten en daarom komen die ontwikkelingen ons onwaarschijnlijk voor.

  Like

 4. Ik vind dat toch de wat gemakkelijke verklaring van het onverklaarbare, excuseer mij mijn lekenstatus, maar in een paar duizend jaar bekende beschaving zijn er bij de mens geen noemenswaardige mutaties opgetreden, behalve dat ze wat groter zijn geworden, maar dat heeft meer met een gezondere leefstijl te maken. Om er dan in te berusten dat oren ineens op verschillende hoogten gaan groeien, nee dat lukt mij niet.

  Like

 5. Je hebt zo’n 40 generaties per duizend jaar, dus zeg 200 generaties over de 5000 jaar bekende beschaving. Over de 3 miljoen jaar dat mensachtigen bestaan hebben zijn ze echter wel degelijk geëvolueerd van homo erectus naar homo sapiens. Dat is dan ook een factor duizend verschil.

  Like

 6. Homo sapiens is een andere soort dan de erectus, leefden in andere tijdperken. Homo erectus is uitgestorven lang voor dat de Homo Sapiens op aarde rondliep, dus volgens mij hebben we dan niet met evolutie te maken.

  Like

 7. Ook dat is een twijfelgevalletje, maar al zou het 100% waar zijn, dan hebben we het over evolutie in 2 miljoen jaar van een mens die er wat primitief uitzag, naar een mens. Misschien zoals het verschil tussen een kerkuil en een bosuil. Ik ontken evolutie niet, maar ik heb hele grote twijfels bij evolutie als verklaring voor het ontstaan van alle soorten.

  Like

  1. Ah, is dat bewezen? Dat moet vanochtend gebeurd zijn. Ik stelde er vragen bij en daar krijg ik geen overtuigende antwoorden op. Nu zijn die er ook niet, dat weet ik ook wel, maar jij vraagt nu aan mij of ik het weet. Nee, ik weet het niet. Jij wel?

   Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: