Namen

Ik loop net door de lijst met jongens- en meisjesnamen van de SVB, en ik sta op het punt om een staatsgreep te plegen. 4789 verschillende meisjesnamen zijn er gegeven in 2014 en 4277 verschillende jongensnamen. Omdat er compleet belachelijke namen bij zitten, maar ook gewoon fout gespelde namen, al geeft men dat niet toe (Zynedine) vind ik dat er een regel moet komen dat je per geslacht nog maar uit twee namen mag kiezen. Voor jongens wordt het dan Gerrit en Klaas en voor meisjes wordt het Geertje en Marietje. Ja sorry, maar het loopt compleet de spuigaten uit. De top 10 namen gaan nog wel, maar zijn onderhand wel uitgekauwd. Maar achteraan kom je de meest belachelijke namen tegen. Ik ga ze niet eens noemen want de kinderen kunnen er ook niks aan doen en er komt een moment dat ze hun naam gaan googlen, als Google dan nog bestaat. Lord-Seven-Angel, welke volledig voor zijn vak ongeschikte ambtenaar keurt dat goed? Wat denken die ouders nu, dat hun kind een excentrieke artiest wordt of zo? Nou, waarschijnlijk wordt hij gewoon ambtenaar van de burgerlijke stand of iets dergelijks, de heer LSA Kleiboer.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

15 gedachten over “Namen”

 1. Van al die malle namen heb je in Friesland (in de dorpen sowieso) geen last. Het is óf een Friese naam of een doodgewone Hollandse. Ik ken niemand met een Engelse naam. Ik zag dat Daan nog steeds op nr. 1 staat, terwijl er hier in de wijde omtrek geen Daan te bekennen valt. Afgezien van de mijne dan. Zeker ook te hip.

 2. @Eva: Ik had eerst in de tekst staan: Finaaaal uitgekauwd. Maar toen bedacht ik ineens dat jij ook een Daan hebt en heb ik het een beetje getemperd. 😉 Hans kwam 14 keer voor, dat is ook wel eens anders geweest. Tammar 0 keer, maar Tamar 10 keer.

 3. 😀
  Maar ik deel je “gevoeligheid” wel hoor. Het is dat hier geen Daan-en wonen, anders had ie ook niet zo geheten. Peter wilde Robin, was allang blij dat ik dat heb weten tegen te houden…
  Waren het meisjes geweest, hadden ze trouwens ook zo geheten. Maar dan Daan en Kris. Ik heb ze dat laatst verteld en daar zijn ze nog steeds van aan het herstellen 😉

  Bij Tammar en Tamar ligt de klemtoon toch anders?

 4. Toen jij met Finn kwam had ik het nog nooit gehoord. Ik zag het vanmiddag ook, dat die op drie stond. Ik heb Finn verder nog nooit gehoord. Anders met een hoofdletter? Die naam is een beetje uit de gratie.

 5. Haha, daar had ik heet gisteren nog over, van die heel bijzondere voornamen met dan zo’n botte Nederlandse naam erachter aan. Ghislaine Plag vind ik een mooi voorbeeld daarvan. Die had gewoon Marie of Katrien moeten heten natuurlijk.

 6. Hier op het dorp het een meisje Lente. Ik liep eens samen met haar moeder in de supermarkt en die moeder maar roepen “lente” ‘lente” ik dacht echt dat ze niet goed wijs was, toen later bleek dat haar kind zo heet.

 7. @Mack, Ja, Anders met een hoofdletter. Ik vond het zelf wel een goeie. Vandaag geboren: Finn, we noemen hem Anders.
  Zijn vader was iets minder overtuigd….

 8. Ja, deze vragen komen in ons huishouden ook vaak voor.. “Zielig hè, voor Storm, Splinter en Wolf, dat hun ouders ze zo genoemd hebben…” Helemaal mee eens. (L. heeft nog wel meer voorbeelden.) Nu vo/ind ik mijn naam ook een drama als kind. Altijd spellen. Jee.oo.el.ie-ee. “Ow, Joowlie.” “Niet? Sjollie dan?” Soms waren er mensen die dachten dat ik Euhzjôlie heette. Begon ik al met ‘ehh’ zeggen voor ik mijn naam uitsprak. Bij elke verhuizing vroeg ik om naamsverandering. Waarom niet gewoon één van mijn twee doopnamen los? Waarom ‘aanelkaargeplakt?’ Mijn ouders waren onverbiddelijk.

  Enfin, ouders-to-be, volg Macks advies: denk goed na over de naam van uw kind 😉 En mochten ze het willen veranderen, geef dan gewoon toe.

 9. De kleinzoon van mijn buren heet Mies. gelijk de grote architect.
  Zijn vader heeft een opleiding bouwkunde gedaan. Vandaar.
  En ze wonen in Amsterdam. Toch wat anders dan de Achterhoek.

 10. Mijn broers hebben ook rare namen gekozen voor hun kinderen. Mijn nichtje heet Pim (Pim Iris Maria), voorletters dus weer voornaam. Ze is nu 21 en werd het zat dat men steeds dacht in documenten dat ze een jongen was en ze heet nu Iris. Mijn andere broer noemde zijn zoon Swaen. Hij is nu 14, ben benieuwd wanneer hij zijn tweede voornaam (Julian) gaat gebruiken.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s