Oosterse wijsheden

Op zoek naar wat geestelijke energie zat ik wat te lezen in Chinese spreekwoorden. Omdat de Chinezen zich wat langzamer ontwikkelden dan wij, zijn de Chinezen wat langer wijs gebleven. Een kalende man met een lange witte baard die bij een kampvuur zit te mediteren dwingt toch heel wat meer respect af dan een Nederlandse vader die een schietspelletje zit te spelen op de computer. Tenminste, ik ben bereid om te geloven in de wijsheid van de eerste. Maar, zegt die eerste: een groot mens is hij die zijn kinderhart nooit verliest. Dus de vader met het schietspelletje is een groot mens. Ik wil ook een groot mens zijn, ik geloof ook dat ik ooit in de Chinese gebergten heb rondgedoold in vervlogen tijden. Omdat ik het niet helemaal goed deed, en ik nog veel te leren had, kwam ik op aarde terug als Mack.

Dat ik mijn kinderhart verlies, daar ben ik niet zo bang voor. Mijn lange termijn geheugen weet zeer veel op te diepen uit mijn kindertijd, maar, zegt de Chinese man met de witte baard: het sterkste geheugen is zwakker dan de bleekste inkt. Tja, daar breng ik niet zoveel tegenin, en sowieso als je iets tegen een spreekwoord kunt inbrengen is het een waardeloos spreekwoord. Het spreekwoord dient het laatste woord te hebben. Maar moeiteloos vermaak ik mijn kinderen door mij dommer voor te doen dan ik ben. Want dat vinden kinderen leuk, en de glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft, luidt het spreekwoord van een bekend Chinees wijsgeer.

“Een verstandig idee op het juiste ogenblik is beter dan een harde les”, alweer zo’n geniaal spreekwoord uit de Chinese oudheid. Wij hebben iets wat in de buurt komt, dat van billen en blaren, maar onze benadering is van de negatieve kant. Het is toch meer vanuit angst ingegeven terwijl de Chinees er vanuit gaat dat het toch wel goed komt, niet goedschiks dan kwaadschiks. Eigenlijk ontlopen de spreekwoorden elkaar niet zoveel, want wij hadden vroeger ook veel wijze mensen in ons midden die hun woorden spraken. “Zij die weten, spreken niet, en zij die spreken, weten niet” zegt de Chinees. Kortom, als je teveel je mening ventileert wordt je niet als wijs gezien. En daar zit zeker wat in. Spreken is zilver, zwijgen is goud.

Een hele mooie vond ik “een dichter die geen genie is, is een idioot.” Bij nader onderzoek bleek dit een citaat van Mao zelf, en aangezien die verantwoordelijk is voor miljoenen doden, vind ik niet dat we zo’n uitspraak maar willekeurig op elke dichter moeten toepassen. Op Nico Dijkshoorn is wat mij betreft genoeg.

“Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn.” Dat brengt ons terug bij de kale man met de witte baard, bij wie het allemaal begon. Ik ben bereid te geloven in zijn wijsheid. Want hij zegt: mensen struikelen niet over bergen, wel over molshopen. Ik wens u een goedenacht.
oude-chinese-man

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

3 gedachten over “Oosterse wijsheden”

  1. Hetis weer een prachtig blogje. En in je vorige leven liep je vast niet in China, maar in het door China bezette Tibet. En daarom werd je in dit leven Mack 🙂

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: