Ode aan Marco

bastenEen van de meest ontwapenende lachen die ik ooit heb gezien zat op het gezicht van Marco van Basten. Als hij scoorde kwam daar gelijk die jongensachtige lach, die hij nu op zijn 48e, nog steeds niet kwijt is. Hij juichte fysiek als Cruijff, hoog springend en één vuist naar voren zwaaiend. Cruijff was echter geen lacher, Marco wel. Marco, die eigenlijk Marcel heet, maar door zijn familie al snel Marco genoemd werd, lacht onder vrienden. Een jongensachtige ondeugende lach op zijn hoekige kop. Zijn trekken hebben bijna iets Russisch. Toch valt er met Marco niet te sollen. Zodra er afstand moet zijn, bewaart hij die. Zijn lach is open, maar Marco is gesloten. Marco heeft in zijn jeugd iets tragisch meegemaakt, iets waar hij niet over praat maar wat hem waarschijnlijk heeft gemaakt tot de man met de wat dromerige blik, die immer de afstand bewaart en zijn woorden zorgvuldig kiest.

Wij zijn gewend aan zijn naam. Hadden we ooit kunnen wennen aan Marcel van Basten? Zouden we niet beter geweten hebben, of zou hij met de naam Marcel nooit tot grote hoogte zijn gestegen? Of zou hij dat wel, maar bleef er dan iets aan ons knagen, iets dat niet klopte maar we wisten niet wat? Hij is een held, en zonder meer een van de beste voetballers aller tijden. Cruijff was zeldzaam, Gullit was uitzonderlijk, Bergkamp een nationale trots, maar Marco was legendarisch.

http://www.youtube.com/watch?v=orPOMa98JGA

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

3 gedachten over “Ode aan Marco”

  1. Ik wil dat beeld best wel verder onderstrepen. Want hij is op dit moment de coach in het betaald voetbal die als enige de normaliteit haalt met zijn doorsnee reakties en emoties, die weigert aan zakelijkheid te doen, maar zijn selectie begeleidt op de manier zoals dat met een schoolvoetbalelftal gebeurde. Waardoor hij herkenbaar is en dichtbij komt, vooral ook door die wijze waarop hij zijn Heerenveen – shawl heeft gestrikt. Zo deden wij dat vroeger dus ook. En daarom noem je hem terecht een legende die uit een jongensboek kon zijn gestapt..

    Like

  2. Zit in de familie! Hij is mijn achter achterneef heb ik sinds kort begrepen.. Onze oma’s zijn zussen of zoiets. Tja, wat jij hier mee moet? Geen ideeeee

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.