Vragen, vragen, vragen.

Sinds ik zelfstandig over dingen nadenk, nu toch alweer de nodige jaren, heb ik me er al tegen verzet en nog steeds ben ik niet op de leeftijd dat ik het ermee eens ben. Nu krijgt de wereldbank een nieuwe leider. Een voormalig arts en wetenschapper. Wat ik mij dan afvraag is waarom een bank niet geleid hoeft te worden door iemand met een bankiersdiploma? Vervolgens vraag ik mij af wat het bankiersdiploma eigenlijk voor waarde heeft als de hoogste postie uitgeoefend kan worden door iemand die het niet heeft. Om me daarna af te vragen of ik morgen ergens kan solliciteren als arts of als wetenschapper? Of is het misschien zo dat die baan van topman van de wereldbank zo weinig voorstelt dat iedereen het kan? Of is de functie van de wereldbank zo onbelangrijk dat het niet erg is als het misgaat? Kan het spreekwoord over die schoenmaker maar beter uit de boeken? Of snap ik het gewoon niet?

Auteur: Mack

Veertiger die lang geleden begon met bloggen en tot nu toe volhardt. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Ik schrijf dwangmatig. Maar ook omdat ik het leuk vind. Soms ben ik te moe, of staat de tv te hard om me te kunnen concentreren. Maar meestal schrijf ik. Soms een paar dagen niet. Maar ik kom altijd terug naar hier. Want dit is m'n tweede huis.

14 gedachten over “Vragen, vragen, vragen.”

 1. Deze arts heeft dus overduidelijk geen training ‘zelfvertrouwen’ nodig en zal dus nooit vragen stellen, laat staan twijfelen. Hij weet alles zeker. Dat is het geheim van de smid met ambities. Niet nadenken en er gewoon op klappen……

 2. Meestal is de redenatie dat een topman de kennis niet nodig heeft, of het hem zelfs in de weg zit omdat hij daar zijn mensen voor heeft. Maar ik vraag me dan af wat het nut van een topman is. Of dat er boven de topman niet nog een topman moet komen die nog minder weet?

 3. Misschien gaat het in dat soort topfuncties meer om het vermogen om goed leiding te kunnen geven? Jij bent een goede accountant, maar dat je dan ook meteen een kantoor kunt leiden is niet vanzelfsprekend.

 4. ja, dat zeggen ze inderdaad, dat het daar om gaat. Maar hoe kun je goed leiding geven als je niet weet waar het over gaat? Snap ik niks van. Op radio 1 was dezelfde discussie losgebarsten hoorde ik.

 5. Ik heb daar enige ervaring mee. Dwz ik heb jaren een een technisch bedrijf gewerkt en er waren voldoende techneuten die doordrongen tot de top. En dat was behoorlijk onverstandig. Ze bemoeiden zich met van alles via hun inmiddels achterhaalde ervaringen. Beter was het om topmensen te hebben die niet uit de techniek kwamen, die lieten hun personeel beter functioneren.

  Vervolgens heb ik dat feestje ook bij de regio-poltie mee mogen maken. Daar konden agenten doordringen tot de top en echt bevordelijk is dat niet. Mensen die van buiten ingevlogen werden en nooit een politie-opleiding hebben gehad gaven beter leiding en lieten de organisatie veel beter functioneren.

  Dan zou dat in het bankwezen ook wel eens zo kunnen zijn. Helaas (of gelukkig) heb ik daar geen ervaring mee.

 6. Ximaar: Dat is een mooie redenering. Ik heb een andere ervaring. De mensen met veel financiele ervaring stuurden mij ook veel beter aan. Soms vond ik zelf dat ik door hen minder functioneerde, zij vonden juist dat ik beter functioneerde. En aangezien zij de baas waren, telde dat.

 7. Een mooie redenering wil nog niet zeggen dat ik het ermee eens ben. Ik blijf het vreemd vinden, ondanks jullie redeneringen. Komt omdat ik niet buiten de kaders kan denken. Zo’n president van de wereldbank is kennelijk niet anders dan een president van een land, met een ceremoniële functie. Er was een betere kandidaat, met een financiële achtergrond. Mij lijkt het klaar als een klontje dat je die dan neemt. Dit riekt naar vriendjespolitiek. Maar goed, dat geeft hoop voor als ik dictator word, zonder dictatorschool.

 8. @Mack 17 april 14:11: ik heb dezelfde ervaring: een directeur zonder financiële achtergrond kwam geregeld met onzinnige vragen (kunnen we niet iets doen aan dat hoge bedrag aan btw dat we af moeten dragen??) of verwachte gegevens waar een week verzame/rekenwerk voor nodig was binnen een uur (of gaf mij andersom een week om gegevens die de computer a la minuut uit kon spugen te verzamelen)

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s