Je wordt ouder papa.

Ik schreef daarnet een logje dat ik toen het klaar was niet durfde te plaatsen. Het ging over een gesprek dat ik had met twee meisjes van 14. Die zijn minderjarig, maar behalve uit hun leeftijd blijkt dat verder nergens uit. Ze hadden het over een pessarium en hoe dat ingebracht moest worden. Zij wisten het precies, maar ik kon het woord niet eens plaatsen. Ja, ik had er ooit wel eens van gehoord maar ik dacht dat het zo’n plastic ding was waarmee je een gitaar bespeelt. Ook zagen ze er heel anders uit dan de veertienjarige meisjes die bij mij in de klas zaten. Dit hadden makkelijk de leraressen kunnen zijn. Maar dat was niet waarom ik het niet plaatste. Nee, het ging erom dat toen ik het logje overlas, ik concludeerde dat er sprake was van wel een erg grote generatiekloof. En die ontken ik liever. Dat verhaal van mannen die aantrekkelijker worden naarmate ze ouder worden is net zulke onzin als dat geld niet gelukkig maakt. Als ik naar foto’s van mezelf kijk toen ik drie was, was ik echt vele malen aantrekkelijker dan nu. Oké, ik heb nu nog even een tijdelijke voorsprong op hoe ik eruit zag toen ik een puisterige puber was, maar dat duurt ook niet lang meer.

Als u trouwens denkt, wat zit die Mack toch met minderjarige meisjes over vreemde onderwerpen te praten, ja dat klopt. Maar ik begon er niet over en bovendien schijnen ze dat gewoon op school te krijgen, hoe zoiets werkt. Nou, ik bezweer, ik heb nooit en te nimmer iets dergelijks op school gehad, of iets wat zelfs maar in de buurt kwam, anders zou ik het nog geweten hebben. Ik denk dat ik net ziek was die dag.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

16 gedachten over “Je wordt ouder papa.”

 1. Het is gewoon een anticonceptiemiddel. Niks mis mee als daar op school over wordt verteld.
  Bij mij was het nog enkel de bezemsteel-condoomschuiftruuk die getoont werd door een vrijgezellige, bestofte lerares. Ow, en ik herinner me dat we bij biologie een bevalling op film zag. Dát is pas goede anticonceptie, het zien van dat als je dertien/veertien bent.

  Like

 2. Ja, sommige elf-, twaalf-jarigen vind ik al zo *groot*, letterlijk en figuurlijk. Heel soms vraag ik me wel ns af: zou het door de hormonen komen die we in het vlees proppen?
  Aan de andere kant herinner ik me ook wel uit lessen dat ze wel heel groot dóen, 14, 15-jarigen, maar dat ze ZO weer door de mand vallen: dan zijn het ineens weer echte kinderen. “Met mama’s schoenen en mama’s parfum.” Ze zoeken naar de grenzen denk ik, tasten ze af. (En dan is het goed dat er allerlei wettelijke grenzen zijn :-))

  Like

 3. Veertienjarigen zijn volwassen. Dat wij ze pas volwassen noemen als ze achttien zijn of nog ouder is een cultureel gegeven, niet biologisch. Jongeren worden nog een hele tijd klein gehouden door onze gecompliceerde maatschappij, omdat ze veel nog niet hebben geleerd. In culturen waar jongeren rond hun twaalfde middels een initiatieritueel worden opgenomen in de volwassen gemeenschap kennen ze geen puberperikelen.

  Like

 4. Op de lagere school had de andere leraar uit de zesde klas wél voorlichting gegeven, want dat leidde uiteraard tot grote hilariteit. De onze, de vader van Pauline, bezondigde zich niet aan dergelijke vunzigheden. 😉
  Op de mavo heeft een biologieleraar het een keer over een natte droom gehad, maar dat is het enige dat er ooit besproken is. Voor de rest moest ik het allemaal zelf uitvinden. Vandaar dat ik ook pas op mijn 35e vader werd.

  Like

 5. Nee, wij niet. Maar dat is dus, doordat we in de moderne westerse samenleving zo ontzettend veel moeten leren voor we in de ogen van de maatschappij ‘volwaardig’ kunnen deelnemen. Voor ons hier is er tussen jeugd en volwassenheid een akelig niemandsland vol giechelende, roddelende make-uptutjes en boerende, straatvuil verspreidende gosertjes op omafietsen. Echt sneu vind ik die fase.

  Like

 6. Wist je dat ieder van ons al over een veelvoud beschikt van de kennis die de grootste filosofen in pakweg de Middeleeuwen hadden? Het meeste van die kennis dient evenwel ‘lagere’ doelen, d.w.z. hoe kom IK aan MIJN gerief. Vandaar dat het met de wereldvrede alsnog niet echt opschiet.

  Like

 7. @Frankie: nou, op het veertiende levensjaar moet er nog een stuk ontwikkeling van de hersenen plaatsvinden hoor, en de puberteit gooit ook van alles door elkaar, dus om veertienjarigen nou volwassen te noemen…

  Like

 8. Die pubers van tegenwoordig hebben de tv waarop werkelijk alles te zien is. Dat wil zeggen op gebied van wat zij denken dat belangrijk is. Ze leren niet nadenken, zijn afgestompt voor ze volwassen zijn als ze het ooit echt worden. De oude filosofen werden niet gestoord door overmatige input, daarom konden zij doorgronden waar het wel om draait in het leven, van toen en nu.

  Like

 9. Ik werk met jongeren van 16 tot een jaar of 23 en neem van mij aan: die zijn absoluut nog niet volwassen…. (maar dat kan ook aan het niveau liggen= MBO)
  Maar ze zijn wel leuk hoor!! Stuk voor stuk schatjes die ik de gehele huid volscheld als ze een grote bek hebben.. 🙂 Dus dat doen ze niet. Fatsoen, het is er nog… Maar das weer wat anders dan volwassen zijn..

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: