Misbruik door de kerk

De verhalen over misbruik door de kerk lijken momenteel geen halt toe te roepen. Overal lijkt het gebeurd te zijn. Dat het hier om een specifiek geloof gaat, vind ik niet terzake doende. Maar dat het uit den boze is, dat lijkt mij wel duidelijk. En dat het hier om een minderheid gaat, waag ik ten zeerste te betwijfelen. Want ook ik ken verhalen uit de praktijk over misbruik door de kerk. Want wat kwam mij ter ore? De kerk heeft een manier gevonden om de collectes voortaan fiscaal aftrekbaar te maken. Op zich waren giften in het collectezakje van de kerk al aftrekbaar, alleen moest je het wel kunnen bewijzen. En dat kon je uiteraard niet. Wat heeft de kerk nu bedacht? Kerkgangers mogen voortaan een bedrag per bank overmaken waarvoor ze muntjes ontvangen. Tijdens de collecte kunnen de kerkgangers dan zo'n muntje in het collectezakje doen in plaats van echt geld, en zo is de gift plots aftrekbaar geworden en laat de kerkganger dus ook de niet-kerkganger meebetalen aan zijn gift. Waarom gaat er dan nog zo'n collectezakje in het rond, hoor ik u denken? Simpel. Er zijn ook standvastige, karaktervolle gelovigen die nog steeds gewoon een echte duit in het zakje doen. En om de minder principiële gelovigen niet in verlegenheid te brengen, is het muntjessysteem bedacht. Ja, zo werkt de duivel zich een weg naar binnen, mensen. Zeg het voort, want dit schandelijk misbruik moet een halt worden toegeroepen.

Auteur: Mack

Mack is nu bijna vijftig en begon in 2004 met bloggen en volhardt tot nu toe. Kwam zelfs met de blogwet 2011 om tegenwicht te bieden aan de vele overlopers van weblog naar hypes zoals FB, Twitter en andere vluchtige en oppervlakkige zelfbevlekking. Of hij in al die jaren wijzer is geworden, is de vraag. Hij denkt zelf van wel. Mocht u na het reageren zien dat uw reactie in afwachting is van moderatie, dan komt dat omdat ik dat noodgedwongen zo moest instellen. Een stalker. Als u een vaste reageerder bent met telkens dezelfde gegevens, (naam, e-mail) zult u er geen last van hebben, anders moet ik de reactie handmatig even toelaten. Sorry voor het ongemak.

17 gedachten over “Misbruik door de kerk”

 1. In mijn kinder-kerk-tijd (dikke tien jaar geleden) was dat systeem er ook al. Met bonnetjes. Wist ik veel dat het zo slim bedacht was.

 2. Ik had ‘m wel gezien en m’n vingers jeukten. Maar dat soort taal doe ik niet bij Hennie. Komt zo hormonaal en puberaal over. Bij bijvoorbeeld Eva zouden m’n vingers niet eens de kans krijgen te jeuken.

 3. Kijk, dit is een logje van grote klasse, omdat het een moraal heeft waarmee het object, de kerk, met gelijke munt wordt betaald.

 4. Hermanus: U bedoelt? Ik ben één van de weinige weblogs waar jij nog mag reageren, dus MOND DICHT!!
  Mack: Dat het hier om een specifiek geloof gaat, vind je niet ter zake doende? Ze springen er juist zo opvallend uit!

 5. Ja, hetzelfde komt voor bij hypotheekaftrek. Sommige geniepige huizenbezitters trekken hun hypotheekrente van de belasting af, zodat anderen ongevraagd meebetalen.
  Kijk als mijn buren mij open en eerlijk vragen maandelijks 200€ bij te dragen aan hun te dure huis, kan ik daar in meegaan (je moet wat over hebben voor een goede buur), maar mij stiekem, ongevraagd, via de belasting laten meebetalen vind ik een grote schande!

 6. Precies. En bij gewetenloze dieselrijders. Ook van die profiteurs die minder accijns afdragen om mensen met een schone brandstof te laten boeten voor hun roetvergiftiging. Heb ik het nog niet eens over mensen die buiten de landsgrenzen gaan wonen om de Nederlandse belasting te ontduiken. 🙂

 7. Beste mack, een beetje met de tijd meegaan hè. Landsgrenzen bestaan niet meer; we wonen nu allemaal in Europa!
  Eh roetvergiftiging? Er zit een uitstekend pollenfilter in mijn zwarte Golf TDI – houdt ook heel goed roetdeeltjes tegen 😉

 8. De kerk is gewoon een commerciele instelling en maakt van de mazen in de wet gebruik. Ik denk dat ik maar weer CDA ga stemmen. Meer van dit soort praktijken!

 9. R van InR: Wacht maar tot Wilders hier de baas wordt.
  AlfanDeek: Ja, ook het geloof is van marketing afhankelijk. En marketing is een duivelse uitvinding. Soms snap ik het ook niet meer.

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s