Kanker

Alsof je met een grote groep vluchtenden
over een mijnenveld rent
om je heen hoor je explosies
terwijl jij angstig voorwaarts gaat
biddend dat je er niet op zult stappen.

Dit is mijn gedachte als ik hoor hoeveel mensen om je heen op die mijn trappen. Het lijken er steeds meer te worden. Er moet iets verkeerds in ons eten zitten ofzo. Want het slaat nergens meer op. Of probeert de natuur zich op hardvochtige manier van de mensheid te ontdoen? Zullen we de natuur maar even laten weten dat er ook nog best goeie mensen zijn? Want volgens mij is de natuur een beetje van slag. Maar goed, als je ontsnapt aan kanker, liggen er nog zoveel gevaren op de loer waar je maar beter niet over na kunt denken. Je moet gewoon soms in je hoofd terug naar toen je 8 jaar oud en nog onsterfelijk was.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

27 gedachten over “Kanker”

 1. Valt wel mee, maar ik hoorde vanavond iemand van 42 met een jong kind die er erg laat bij is.
  En ik ben blij met elke dag. En soms wil ik even zwaar op de hand zijn.

  Like

 2. Dit is geen gedicht dat je nooit meer leest, maar een nieuwe literaire vorm, die in elk geval heel erg de moeite waard is, vanwege de inhoud. Lijst maar in, wat mij betreft, zodat we hem nooit vergeten.

  Like

 3. Soms vliegt het mij ook aan. Eigenlijk precies zoals jij dat hier verwoord hebt. Heel knap. Ik denk ook dat je precies de spijker op de kop slaat wanneer je onze voeding als hoofdoorzaak aanwijst. Een van de redenen waarom wij geen varkensvlees eten thuis. Echt zonder gekheid, ik heb het je al eens eerder aanbevolen, het boek: “moderne wetenschap in de Bijbel” (Ben Hobrink). Het is meer wetenschappelijk dan evangelisch, wees maar niet bang. Ik weet zeker dat je het interessant zou vinden.
  Zo, een serieuze reactie deze keer, maar het is ook een serieuze blog…:-)

  Like

 4. Voor sommige mensen is terugkijken naar toen je 8 was nu juist niet wat ze willen doen.
  Mijn nichtje bijvoorbeeld. Ze heeft vanaf haar 4de al terugkerende hersentumoren.

  Like

 5. @Mellody: ik zou dat boek best eens willen lezen, dat vind ik zeker interessant, maar het wil er bij mij niet in dat varkens van nature ongezonder zijn dan andere dieren.

  Like

 6. Toen jij gister dit logje schreef, had ik diezelfde dag gehoord dat iemand die mij zééééér dierbaar is, weer een controle (twee jaar na operatie en chemo’s) glansrijk heeft doorstaan.
  Ik werd dus niet triest na jouw treffende gedicht. Het kán ook anders. (YESSS!!!)

  Like

 7. @Mack: Dat van dat vakensvlees wordt uitgelegd aan de hand van wetenschappelijke feiten, moet je maar eens lezen en zelf beöordelen. Het is overigens maar een klein onderwerp van de velen in dat boek. Trouwens, eten van varkensvlees wordt niet verboden, het is alleen ongezonder. Als wij op een gezellige zaterdagochtend bij mensen een broodje knakworst krijgen 😉 eten we dat heerlijk op hoor. En ik doe ook spekkies door de stamppot, maar verder koop ik echt bewust geen varkensvlees meer sinds we dat boek hebben gelezen.

  Like

 8. Sorry Mell; róód vlees schijnt nu juist de boosdoener te zijn. Zeker met betrekking tot darmkanker. Het minst schadelijk voor ons zou ‘vlees dat kan vliegen’ zijn…
  En als je toch aan het lezen bent, doe dan meteen ff dit boek erachter aan ;). http://www.nu.nl/boek/2178409/jonathan-safran-foer–dieren-eten.html
  Ik noemde het al na een eerder logje van Mack..
  Overigens schijnen er al tumoren aangetroffen te zijn bij de oude Egyptenaren..

  Like

 9. Zo, willen Felicita en Mellody even elkaars reacties lezen en dan eens wakker worden?? Ik weet zeker, als ik opzoek ga, dat ik een boek kan vinden waarin staat dat kippenvlees de boosdoener is.
  Dussss.. Probeer gezond te leven en hoop dat je geen kanker krijgt. Alles daarnaast vind ik vooroordelen. (oooow, heeft hij kanker? Zeker teveel varkensvlees gegeten…)
  Onzin, zet veel mensen met kanker naast elkaar, ze leven allemaal anders, de een eet varkensvlees, de ander niet. De een eet rood vlees, de ander niet. De een rookt, de ander niet.
  Ik zie het altijd als beschuldigingen ipv ‘goede tips’.

  Like

 10. Lieve Linda; daar zit zéker wat in ! In wat je schrijft. Het ‘eigen schuld denken’ is absoluut verwerpelijk ! Maar; als ik net zo oud word als mijn moeder heb ik nog…5 jaar te gaan. Zij heeft 2 verschillende kankers gehad en is op een smartelijke manier overleden. Ik krijg weer tranen in mijn ogen terwijl ik dit typ. Idem dito mijn vader. Bij hem was al een arm afgezet door een tumor en hij heeft -naast fantoompijn- een hels uiteinde gehad. Ook de laatste dagen van mijn oma -darmkanker- waren vréselijk. Mijn beide ouders zijn drie maanden na elkaar aan die rotziekte doodgegaan. Ik reisde in die tijd -met een klein kind op de achterbank- tussen Den Haag, Spanje en mijn eigen woonplaats heen en weer. Meid; zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten. Aangezien ik ook mijn jongste zoon alleen op moest voeden, krijg je dan wel een beetje de zenuuwtjes van die ziekte. Vandaar dat ik me er nogal in verdiept heb. Ook vanuit verantwoordelijkheidsgevoel naar mijn kinderen toe ! Wie zou er voor hen zijn als ik het loodje liet ? Zonder opa noch oma ?
  Maar inderdaad; de hele kankerclou is nog lang niet ontrafeld. Laatst las ik weer dat sommige wetenschappers nu verklaren dat kanker veroorzaakt wordt door een…virus. Van baarmoederhalskanker is dat trouwens al tig jaar bekend. Overigens kan ik nú rustig kreperen als dat zo moet wezen ;). Mijn beide kinderen zijn de deur uit en niemand heeft mij meer nodig ;). Maar als ik mocht kiezen, kom ik liever op een andere manier aan mijn eind dan de rest van mijn familie. Snappie ?

  Like

 11. Ik denk ook wel eens dat wij ietwat teveel straling oppikken, GSM, alles draadloos… kan ook nooit goed wezen. Verder ben ik niet zo bang voor kanker of doodgaan in het algemeen, dan heb je geen leven meer als je daar bang voor gaat zitten wezen. Ik vind het wel heel erg dat veel mensen om mij heen getroffen worden. Jonge mensen, pas moeder geworden… dat soort dingen, dan sta je er wel even bij stil ja.
  Maar ik doe mijn best gezond te leven en kijk goed uit in het verkeer.

  Like

 12. @Yukiko: En je hebt geen rijbewijs, dat scheelt ook. Tenminste, als je dan ook daadwerkelijk geen auto rijdt, anders is het juist een extra risicofactor.

  Like

 13. Gister riep er bij Man bijt hond één of andere zestien jarige pukkel over het feit dat zijn oma longkanker heeft: “Maar goed, ze rookt dus dat is dan ook haar eigen schuld.” Zou je zo’n vlerk niet??

  Like

 14. @Linda en Felicita: Inderdaad, door mijn reactie wordt dat varkensvlees er uitgelicht. Zo bedoelde ik het niet. Ik bedoel dat ik wel degelijk denk dat Mack een punt heeft wanneer het gaat om de voeding. Varkensvlees noemde ik als voorbeeld omdat ik dat in dat boek gelezen had. Dat boek gaat verder niet over varkens, voeding enzo. Er worden gewoon heel veel onderwerpen in aangehaald en wetenschappelijk uitgelegd, ik denk dat Mack dat interessant vindt. dat moet hij zelf maar beöordelen.
  Wat betreft de voeding; bijna alles is gemanipuleerd. Er worden stoffen aan toegevoegd, kleur-, smaak-, houdbaarheid-, of afgebroken… Ga maar na, in bijv. Afrika is kanker niet doodsoorzaak nummer één. Daar zijn het ziekten als Aids en Malaria. Kanker komt daar veel minder voor. De kanker en tumoren die daar voorkomen zijn vaak al in een veel verder stadium doordat daar niet zo veel medisch toezicht is (armoe, medicijnman…) Ik zeg dus niet dat alleen voeding de oorzaak is, maar ik denk wel dat het een grote boosdoener is. Als wij het antwoord wisten dan hadden we een medische doorbraak. Wat betreft dat vakensvlees, dat is om meerdere redenen ongezond. Niet omdat iemand dat zo vindt en heeft opgeschreven in een boek dat jullie bij voorbaat al niet aanspreekt. Trouwens rood vlees is inderdaad ook ongezond. En zo kunnen we natuurlijk nog even doorgaan, maar ik ken dat boek en andere voedingsadviezen niet uit m’n hoofd. Alleen dit is ooit blijven hangen…

  Like

 15. @Felicita: Ik begrijp jouw redenering volkomen, en het is goed dat je kinderen de deur uit zijn, maar hou het nog maar wat langer in gezondheid vol dan die vijf jaar. Ik denk wel dat de mensheid bij jou gebaat is, al zullen sommigen best eens moe van je worden.;) En van jouw kinderen verwacht ik eigenlijk wel dat ze trots op je zijn, maar ook dat het stabiele jongens (toch?) zijn geworden. Het is gewoon een indruk en misschien ook wel een verlate nieuwjaarswens.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: