Kennis is aanzien.

Vanavond in DWDD zat een mevrouw die ons land mede bestuurt, maar ik kende haar niet, schaam op mij. Haar naam is Helma Neppérus van de VVD. Nu weet ik niks van deze mevrouw, maar wat ik wel weet is dat deze mevrouw uiterst moeilijk te persifleren zal zijn. Hoe moet je haar nu overdrijven? Er bestaan wel meer van die wandelende persiflages van zichzelf, maar deze was te mooi om niet onder de aandacht te brengen.

Maar deze mevrouw zit niet alleen mooi te wezen in de Tweede Kamer, nee nee nee, ze heeft ook nog iets in te brengen, en momenteel zet zij vraagtekens bij de opwarming van de aarde omdat het zo'n koude winter is. Mwah, koud, koud… Als je in Zeeland woont misschien, maar een Veluwenaar haalt hier zijn wanten niet voor uit de kast hoor. Maar toch vind ik wel dat zij een goed punt maakte. Namelijk dat als iemand het waagt om de klimaatverandering in twijfel te trekken, of er een oorzaak voor zoekt die buiten de invloed van de mens ligt, dat je dan ongeveer verketterd wordt. Mwah, ik ben ook geneigd om heel kritisch met klimaatverandering om te gaan, en ik heb wel eens onder druk van foltering met gloeiende poken mijn mening moeten herzien, maar om nu te zeggen dat je gelijk verketterd wordt is ook weer wat overdreven. Desondanks schijnt er toch iets in een rapport terecht te zijn gekomen dat (zacht gezegd) niet helemaal voldeed aan de criteria voor wetenschappelijk onderzoek. Maar wat wel hielp bij het overtuigen van Al Gore en nog wat politici. Iets met razendsnel smeltende gletsjers ofzo. Niet zo belangrijk.

Maar dat punt van mevrouw Neppérus zette mij wel aan het denken. Want een wetenschapper is een geleerde, en ik ben maar een gewoon mensch. En gewone mensen moeten zich eigenlijk niet met wetenschap bemoeien hè? Maar ja, ook een gewoon mensch weet dat kennis macht is en doet wel eens alsof hij van dingen verstand heeft. Zo heb ik jaren terug het verhaal in de wereld gebracht dat de Mona Lisa een vrouwelijk zelfportret van Leonardo Da Vinci was. Dat was scoren hoor, dat verhaal. Je moet het wel een beetje achteloos kunnen brengen, (dat is toch duidelijk) en je beroept je op wat andere kunstjes van Leonardo, maar de wereld ligt aan je voeten hoor, met zoiets. En dat al die andere sukkels dat nou nooit in de gaten hebben gehad. Jammer dat wetenschappers er vorig jaar achter kwamen dat het gewoon een bestaande mevrouw was, maar ik ben wel jaren lang dé autoriteit op het gebied van Mona Lisa geweest. Maar ik verzin gewoon iets nieuws. Een leuke complottheorie doet het altijd goed.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

16 gedachten over “Kennis is aanzien.”

 1. Politici zijn mensen die van praten hun vak hebben gemaakt. Dat valt me op aan deze mevrouw (die ik overigens ook niet ken, zal wel niet op Twitter zitten) en aan de trein vol milieulobbyisten die laatst naar Kopenhagen ging. In deze trein zaten alleen maar mensen die het leuk vonden om dichtbij de minister van milieu een spaatje rood te drinken.
  Politici hebben we niet nodig. Leiders daar hebben we wat aan. Die VVD-mevrouw en die trein vol milieumaffioso zijn dat geen van allen.
  Ik vind het bovendien erg grappig om te zien dat mensen aan een schoner milieu gaan twijfelen omdat een rapportje niet deugd. Ach, misschien komt die Prius eindelijk in de aanbieding.

  Like

 2. Naja, dan blijft er wel over dat al die klimaatrapporten de laatste weken nogal ontmaskerd worden, en dat het me een goeie zaak lijkt om even uit te zoeken wat wel en wat niet hoax is, voor we milfokkingjarden in groene energie steken.
  Verder ken ik de betreffende VVD-fraulein niet, maar toch.

  Like

 3. Bjorn: Ken jij mensen die aan een schoner milieu twijfelen? Waar? Afschieten! En de bijtelling op de Prius moet naar 0%. Anders kunnen we de Nederlander niet overtuigen dat hij meer met het milieu bezig moet zijn. Ga ik nu weer even loten voor het goede doel kopen. Voor het goede doel hè, niet voor mezelf.

  Like

 4. Tijdens dat stuk ging ik zappen. Al snel lieten ze elkaar weer niet uitpraten waardoor het één grote woordenwirwar werd.
  ps: Diederik heeft ook zijn haar afgeschoren, zag je dat?

  Like

 5. @Eva: wil je niet zo lullig doen? Wat hij daar heeft lijkt inderdaad nergens op, ik heb enorm mannelijke inhammen op links en op rechts, hij heeft één inham in het midden. Dat is heel anders.
  @Emma: Echt niet dat jij een complottheorie hebt.

  Like

 6. Maar dat was helemaal niet lullig bedoeld moppentrommeltje! Ik zag gewoon een man die zijn hoofd kaalschoor, wat hij waarschijnlijk niet had gedaan als hij een volle haardos had gehad. En dan kom je al automatisch bij jou uit (door die haardiscussies). Ook al is de verdeling op het hoofd anders.
  Ik heb het gevoel dat wat ik ook zeg, het niet lekker uit de verf komt 😉

  Like

 7. @Mack: mannen boven de 1,85 m zijn gewoon te lang, daar krijg je pijn in je rug van. En bovendien moet ik omhoog kijken bij die types, ook al zoiets tegennatuurlijks.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.