Op oorlogspad.

U heeft ongetwijfeld iemand wel eens het volgende horen zeggen: "religie is de oorzaak van alle oorlogen."
"Nou" zeg ik dan altijd, "behalve van WOII die toch ook niet te boek stond als een onbeduidend oorlogje." En langzamerhand ben ik er van overtuigd aan het raken dat geloof of religie helemaal niks te maken heeft met oorlogen. Oorlog voeren is gewoon haantjesgedrag van mensen die niet kunnen relativeren. En dat kan gewoon gaan om de wedstrijd wie de langste piemel heeft. En als toevallig twee regeringsleiders een wedstrijdje doen wie de langste piemel heeft, kan dat uitmonden in oorlog. Maar het heeft meer te maken met 'ergens bijhoren' en gelijk willen hebben dan met een overtuiging. Ik bedoel, was er geen religie om oorlog te voeren, dan doen we het wel om ras, afkomst, automerkvoorkeur, als we maar iets te knokken hebben. En hoe dommer je bent, hoe groter de kans op slaande ruzie. Ik geloof nu ook dat landen die vaak in oorlog zijn, gewoon wat dommere landen zijn dan landen die niet zo vaak oorlog hebben. Want alleen de combinatie dom en in je eer aangetast zijn, is gevaarlijk. Is slechts een van beide factoren aanwezig, is er niks aan de hand.

Ik las gisteren bij meesterprovocateur Kidtwist, een linkje naar de beschrijving van de hel. Ik begreep dat de hel in de Koran zo beschreven wordt, en dank God op mijn blote knieën dat Christenen een wat vriendelijkere hel hebben, maar het is zo godgeklaagd wat daar beschreven staat, zo duidelijk bedoeld om mensen angst aan te jagen, dat ik vind dat het verboden zou moeten zijn om kleine kinderen hiermee te confronteren.

Maar goed, ieder z'n geloof en z'n mening, maar er stond een reactie onder waarin de schrijver meldde dat hij hoopte dat iedereen er les uit zou trekken want de koran is de levenswijze voor ieder mens op aarde.
Je zou hem toch op een dieet van varkensvlees zetten, zo'n hooligan?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

27 gedachten over “Op oorlogspad.”

 1. Hmmm…fascisme en communisme waren weliswaar geen godsdiensten maar wel een soort geloof. En dáár zit het gevaar, het moment dat mensen bereid zijn dingen zomaar voor waar aan te nemen zonder na te (willen) denken of enige bewijsvoering te eisen.
  Je kunt je afvragen in hoeverre zo’n systeem dan middel of oorzaak is, dat ben ik met je eens. Maar vuurwapens zijn ook verboden, ook al schieten ze niet zelf.

  Like

 2. Ik word daar ook een klein beetje moe van dat iedereen elkaar maar nablaat dat religie alleen maar ellende oplevert, ook als niet gelovige. Ik denk ook dat oorlogen worden veroorzaakt door zoveel meer dan alleen het geloof.
  Toch word ik ook heel vaak moe van wat gelovigen verkondigen, vooral in de politiek.
  Hm, ik ben geloof ik erg moe.

  Like

 3. @Frans: maar daarmee is de stelling gelijk waardeloos geworden want humanisme, atheisme, kapitalisme, liberalisme zijn toch ook overtuigingen?

  Like

 4. @Frans54: maar ik wil ‘religie’ door ‘geloof’ vervangen, niet ‘geloof’ door ‘overtuiging’. Het gaat mij er namelijk om hoe je tot die overtuiging bent gekomen. Door bijvoorbeeld het blindelings en letterlijk navolgen van een boek dat door onbekenden ca. 2000 jaar geleden geschreven is (ik chargeer nu, om het helder te maken), of door kennis te nemen van wat er zoals bedacht en ontdekt is, zelf na te denken en een en ander kritisch tegen het licht te houden en niets zomaar voor waar aan te nemen.

  Like

 5. Laurent: Mij gaat het er eigenlijk om, dat mensen gewoon ergens bij willen horen en dat daar die ellende uit ontstaat. Al zijn het boeren tegen buitenlui, we moeten en zullen onszelf beter vinden dan een ander.

  Like

 6. Heilige boeken zijn eigenlijk horrorboeken, daar ben ik zeker van!
  Overal in elke religie gaat de zon op, en gaat deze ook onder, en zijn geloof en geld ook menselijke uitvindingen waaruit er nog meer ellende ontstaat.
  Toch vind ik dat de meeste religies dezelfde kernconstructie heeft, en zeker de extremisten.

  Like

 7. Het draait volgens mij allemaal om de drift tot persoonlijke onsterfelijkheid. Oftwel: Ego. Je hebt grofweg twee soorten religieuze mensen: zij die ondanks alles door hun ego worden beheerst en zij die hun ego beheersen (je ego kwijtraken kan niet en moet niet). Van de eerste soort zijn er veel meer en ze zijn gevaarlijk. Ik denk dat religie tot extra felle conflicten aanzet, omdat voor de Ego’s nier zomaar iets, maar hun persoonlijke graad van onsterfelijkheid in het geding is.

  Like

 8. @Mack: dat is, denk ik, weer een ander mechanisme. Men heeft eens een heel subtiel experiment gedaan, waarbij men mensen vragenlijste liet invullen waaruit dan bleek dat zij ofwel menstype X dan wel Y waren. Daarna kwamen er nog meer vragenlijsten.
  Dat hele X-Y verhaal was echter fake, de test was eigenlijk om te kijken of mensen exemplaren van hun eigen groep bevoordelen.
  Dat bleek overduidelijk zo te zijn, zelfs terwijl men niet eens wist wat X of Y inhield.

  Like

 9. @Laurent: Precies. Dat is dus niet een ander mechanisme volgens mij, dat is nu precies waarom katholieken en protestanten in Ierland elkaar de hersens inslaan.

  Like

 10. Reeds in de baarmoeder kunnen wij niet ontsnappen aan de overmatige stress die het gevolg is van het té grote zelfbewustzijn van de mensen en zijn schadelijke effecten. Ongeboren kinderen voelen zeer veel aan. Vrijwel iedereen komt reeds emotioneel beschadigd ter wereld en zo niet, dan toch terecht in een beschadigde wereld die besmettelijk is. Erfzonde is de kerkelijke benaming voor de van generatie op generatie overgedragen verwondingen, egoistische gewoonten, als gevolg waarvan ook ziekten kunnen ontstaan. De term ‘erfzonde’ heeft een rare bijsmaak vind ik, maar het staat wel degelijk voor een niet te ontkennen realiteit.

  Like

 11. @Mack: vergeet communisme niet. En zodra al die ismes veranderen van een levenshouding in de overtuiging dat dit het enige ware is begint elk daarvan gevaarlijk te worden.
  @Laurent: ik zag pas na het posten dat ik waar ik “religies” bedoelde “geloven” had getypt. Overtuiging in de betekenis die ik hier bedoel kun je inderdaad ook een soort geloof noemen.

  Like

 12. Weet je wat ik vandaag las in de Volkskrant. Een stukje over dat bijna alle mensen zichzelf als positiever, waardevoller en beter zien dan ze zijn, en vooral dan anderen. Iedereen is een betere autobestuurder dan de meeste anderen, een betere partner dan de meeste anderen, slimmer dan de meeste anderen, enz. En natuurlijk een veel vromere gelovige dan de meeste anderen! Bescheidenheid vinden mensen een zeer gewaardeerde eigenschap, maar bijna iedereen vindt dat die vooral anderen past. Dit alles kan natuurlijk nooit overeenkomen met de waarheid. Wel schijnt het al te rooskleurige zelfbeeld van mensen onontbeerlijk te zijn voor hun sociale doorzettingsvermogen. Depressieve mensen, stond in het artikel, hebben een veel realistischer zelfbeeld. Helaas is dit alleen niet effectief om psychologisch te overleven.
  Hoe dit in het topic van vandaag past is evident.

  Like

 13. @Frankie: Ja, volgens mij klopt dat wel, alhoewel je ook weer je helden uitkiest om in hun schaduw te mogen staan. Ayrton Senna vond ik een betere autobestuurder dan mezelf.

  Like

 14. @FrankiePebbles: Dat is nu juist de essentie van het leven. Dat vrijwel niemand met iemand anders wil ruilen omdat hij/zij zichzelf toch beter acht. Daar drijft alles op. Vergelijk het met water dat tussen 0 en 4 graden uitzet. Hierdoor blijft ijs blijven op water en dat is zeer noodzakelijk!
  Beide zaken zijn even geniale design-aspecten en niets minder dan een wonder.

  Like

 15. @ Casa Spider
  Dat denk ik ook. Het leven IS eigenliefde. Leven is ontvangen. Dat is noch goed noch slecht. Waar het mis is gegaan bij de mensen is dat wij met ons opgeschoten geheugen zijn gaan anticiperen, calculeren en bedriegen, en dat de intentie waarmee wij willen ontvangen snood is geworden, in de zin dat wij zijn gaan geloven dat als jij iets ontvangt, dit haast wel bij mij ergens vanaf moet gaan. We zijn elkaar massaal gaan bestrijden, vanuit schaarste-denken in een zonovergoten wereld van overvloed. Ik denk dat het vanuit dit schaarste-denken is dat mensen hun ego zo cultiveren.

  Like

 16. Sjonge jonge… Jeroen Bosch zou er een dagtaak aan hebben gehad dat allemaal uit te beelden. Misschien kan Hollywood er wat mee.
  ;-/
  Maar die reacties eronder, gemengd met al die verwijderde kritiek… *zucht*

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.