Wonderlijke mensheid

Als iedereen was zoals ik, zou de mensheid niet veel zijn opgeschoten. Waarschijnlijk zouden we nog in holen wonen want als iets voor mij werkt, dan werkt het en voel ik geen neiging tot verandering. Ik zou waarschijnlijk wel het holbewonen tot in perfectie beheersen, want dat is wat ik doe, op de winkel passen. Maar de eigenaar krijgt zijn winkel in betere staat terug dan hij hem achterliet. Kortom, als iedereen was als ik, zou de wereld een mooiere plek zijn.

Gelukkig is niet iedereen als ik, en waren er mensen die op ontdekkingsreis gingen en waren er uitvinders. En vooral die laatsten laten mij vaak versteld staan. Want ooit heeft iemand de auto uitgevonden. In dit geval een Toyota Celica uit 1973. Wheeler Dealers vond er één in zeer slechte staat en gingen ermee aan de gang. In 54 manuren deden ze voor mij onbegrijpelijke dingen. Bijvoorbeeld een zonnedak verwijderen en er weer een gesloten dak van maken. Het begint met een plaat dun staal. Over hoe ze dat staal gemaakt hebben, heb ik het niet eens. Ze snijden het met speciaal gereedschap op maat, buigen de rondingen erin die het moet hebben om in de rest van het dak te passen, lassen het vast, spuiten het over en het is net of er nooit een lelijk zonnedak ingezeten heeft.

De motor was erg slecht. Ze halen de motor eruit met een takel terwijl ik geen idee zou hebben welke bouten los moeten. Ze gaan op zoek naar een ruilmotor, die letterlijk op de schappen liggen bij een bedrijf dat in ruilmotoren handelt, en een ander type motor wordt teruggeplaatst. Moet even passend gemaakt worden.

Een slecht herstelde schade wordt blootgelegd en opnieuw hersteld, met een hamer kloppen ze op het metaal, buiten-en binnenkant, en op miraculeuze manier zit de vorm er terug in en blijven er geen deukjes van de hamer achter. Echt geen idee.

Het eindresultaat was een schitterende Toyota Celica die als je de manuren niet meerekent, met lichte winst verkocht werd. Maar hoe het toch mogelijk is dat de mens in staat is tot het maken van tandwielen, vliegwielen, nokkenassen en banden, het is mij een raadsel. De mens bestaat ook helemaal niet, want ik ben hem niet. Als men zegt dat de witte haai in staat is tot het onder water ruiken van bloed, dan geldt dat voor alle witte haaien. Als het paard in staat is tot een paardensprong, dan geldt dat voor alle paarden. Maar als de mens ergens toe in staat is, geldt het voor een enkeling. Of voor het collectief. Maar niet voor mij.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

2 gedachten over “Wonderlijke mensheid”

  1. De technologische ontwikkelingen versnellen en ondersteunen zichzelf. Maar hier beschrijf je ook specifiek vakmanschap. Dat zijn zaken van veel oefening en ervaring. Gaat niet vanzelf. Is me wel opgevallen door de vele jaren heen: er bestaat eigenlijk bijna geen eenvoudig werk. De mens vindt bij vrijwel elke taak die hij/zij moet uitvoeren allerlei slimme en ingenieuze dingen uit, of wordt op zijn minst enorm goed en snel erin.Ik zag eens een aflevering van die serie “Dirty Jobs”, en de presentator nam deel aan een proces aan een lopende band. Hij kon het absoluut, maar dan ook helemaal niet bijhouden. De mens heeft een enorme capaciteit tot leren.

    Like

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.