Extremofielen

Wat we nu nog nodig hebben is een hele grote airco. De aarde gaat eraan mensen, ik heb het vanavond gezien en het werd verteld door André Kuipers, astronaut van beroep en dus betrouwbaar. Zijn er toevallig astronauten onder mijn lezers? In Groenland loopt men ’s zomers ook al gewoon in korte broek, de temperatuur is vijf graden toegenomen in drie jaar. Alarmerend. Dit viel samen met het nieuws dat in Brazilië weer veel te veel bos werd gekapt, het is een hopeloze situatie voor een nietige weblogger. André wees heel duidelijk in de richting van de CO2, maar Wikipedia haalt ook de zonneactiviteit erbij. Er zijn onderzoekers die voorspellen dat de temperatuur vanaf nu snel zal afnemen als gevolg van lage zonneactiviteit. Er zou sprake zijn van een naderende ijstijd. Anderen spreken dit weer ernstig tegen, zoals het altijd gaat. Maar wie het juiste verhaal vertelt doet er niet zoveel toe, het lijkt me handig als we massaal de computers uit gaan zetten. Want die moeten toch veruit de grootste boosdoener zijn, co2-uitstootkundig gezien. Elke dag staan er miljarden stroomvretende computers aan waar men vroeger een kaartje legde. Het opwekken van de energie voor al die computers is alleen al verantwoordelijk voor zeker 2 graden temperatuurstijging.

Als je nog verder leest ziet het er bepaald niet rooskleurig uit. Over een miljard jaar is de zon zo heet dat al het water op aarde is verdampt. Alleen extremofielen kunnen dan nog overleven. Dagelijks zie ik ze om me heen lopen, die extremofielen en het lijkt me geen prettige plaats, een aardbol met alleen nog extremofielen. Kunnen nooit eens normaal doen. Ik ben nou echt benieuwd hoe de natuur het probleem op lange termijn gaat oplossen. Zit de natuur er eigenlijk wel mee, dat ze eraan gaat? De natuur als geheel niet, kleine, sterfelijke onderdelen ervan wel. Nee, de aarde ga je niet klein krijgen. De aarde zal zichzelf beschermen door haar meest kwaadaardige cellen, de hebzuchtige mens, met een grote chemokuur van tornado’s, ziekten, overstromingen, plagen en gebrek te bestrijden. En meedogenloos neemt zij ook de gezonde cellen in haar val mee. Net zo lang tot het proces tot stilstaan is gekomen en er weer van de grond af aan gebouwd kan worden. Want voor de aarde is een miljoen jaar wat voor de mens een uurtje is. In dat uurtje vieren de extremofielen hoogtij. Zij zullen moeten zorgen dat er uiteindelijk een nieuw soort mens ontstaat. De homo sapiens kennen ze alleen nog van opgravingen.

Nee, positief ben ik op het moment niet. Momenteel denk ik dat je steviger in je schoenen staat als je in ufo’s gelooft dan als je lid bent van de Elfstedenvereniging. Ik zag gletsjers zich terugtrekken met 40 meter per dag. Een in zichzelf gekeerde Metropool als New York, waar de mens zo veel mogelijk geld probeert te verdienen en dat vervolgens vernietigt door het aan de wereld te willen laten zien met enorme lichtreclames, dure auto’s en extravagante stijlen, worden enorme hoeveelheden CO2 uitgestoten. De aarde neemt wraak doordat als Groenland smelt, New York het eerste onder te laten lopen. Dat is dan tenminste wat. Maar van mij mag het gaan ontwrichtend gaan vriezen. Want wij liggen ook laag.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

4 gedachten over “Extremofielen”

  1. Hm. Ik ben van de generatie die opgroeide met Chriet Titulaer. Die heeft ons ook van alles beloofd per 1 januari 2000: robots, vliegende auto’s, roltrottoirs, wonen op de maan. De stofzuiger is – bijna veertien jaar na het magische moment – nog steeds dezelfde als in 1970. Net als de mixer, de wasmachine en de trein. Ik laat me mooi niet voor een tweede keer misleiden, die teleurstelling kan ik niet aan.

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.