De zeven codes van eer.

Ongeacht uw oorsprong, godsdienst, nationaliteit, diploma’s en schoolniveau, ongeacht uw werksituatie of familie, biedt het Franse vreemdelingenlegioen u een nieuwe kans voor een nieuw leven. Zo staat er te lezen (ik heb het even aangepast naar beter Nederlands) op de website van Légion étrangère. Vroeger een manier voor criminelen om een nieuw leven op te bouwen, tegenwoordig een elitekorps van de Franse strijdkrachten. Nog steeds kunnen buitenlandse mannen tussen 17 en 40 jaar zich aanmelden om legionair te worden. U kunt zich hier aanmelden. Hoe u er komt is uw zorg. Wat u ervoor terugkrijgt: een startsalaris van netto € 1205,- en gratis kost en inwoning. Dat is echter nog niet alles, u krijgt een avontuurlijk leven en de kans volgens de 7 codes van eer te leven.

1. Legionair, u die vrijwillig dient voor Frankrijk met eer en trouw.
2. Elke legionair is uw wapenbroeder, ongeacht zijn nationaliteit, kleur of godsdienst. Verleen hem de solidariteit die de leden van dezelfde familie verenigt.
3. Respecteer tradities en uw meerderen. Discipline en kameraadschap zijn uw kracht, moed en eerlijkheid is uw deugd.
4. Uw fierheid als legionair wordt steeds weerspiegeld in de correcte dracht van uw uniform, uw houding is steeds waardig maar bescheiden. Uw kazerne is steeds proper.
5. Elitesoldaat van het legioen, gij die traint in hardheid, u onderhoudt uw wapen als uw kostbaarste bezit, u onderhoudt voortdurend uw lichamelijke conditie.
6. De missie is heilig, u zult ze uitvoeren met inachtneming van de wetten, gewoonten van de oorlog en internationale overeenkomsten en indien nodig ten koste van eigen leven.
7. In het gevecht, handelt u zonder hartstocht of haat, u eerbiedigt de overwonnen vijand, u geeft nooit uw doden, uw gewonden of uw wapens op.

De sporttest die u moet afleggen bij de aanmelding stelt niks voor. Beetje sprinten, optrekken, touwtje klimmen en wat buikspieroefeningen. Daarna zal het echte werk wel beginnen. Nu heb ik niks tegen Frankrijk, integendeel, maar vrijwillig dienen voor de Fransen gaat me wat ver. Wat nu als Frankrijk in oorlog komt met Nederland? De kans is aanwezig gezien het grote meningsverschil over het homohuwelijk. Eigenlijk zonder oorlog is het al landverraad, want zulke geschikte militairen kunnen we hier ook wel gebruiken. Geen wonder dat er naar verhouding veel Duitsers in het legioen zaten. Tegenwoordig hebben de Oost-Europeanen er de overhand, maar waar hebben zij dat eigenlijk niet? Daarbij, stel dat je met het legioen een oorlog wint, hou je daar dan niet een nare bijsmaak aan over? Het voelt toch een beetje als een grote voetbalclub waar geen landgenoot meer speelt. Alsof je het met louter Fransen niet afkon? Nee, dat werkt niet echt mee aan het ontwikkelen van de nationale trots.

Vroeger, toen mijn hersenen nog niet volgroeid waren vond ik het wel iets romantisch hebben, legionair zijn. BZN dacht er al net zo over in de jaren ’70. Maar in de jaren ’70 was alles ook romantisch. Er bestond nog een wijde wereld, en je kon spoorloos verdwijnen en jaren later weer opduiken. De geruchten dat je in het vreemdelingenlegioen was gegaan kwamen vanzelf. Maar nu, nu ik denk dat mijn hersenen volgroeid zijn, vind ik het niet zo’n slimme zet meer, om je in een buitenlands leger te laten afbeulen voor een paar rotcenten en een handjevol eer. Mocht je al dergelijke ambities hebben, doe het dan tenminste in een leger van je eigen land. Als je ouder bent is het sowieso handiger je te verdiepen in het voorkomen van oorlogen dan in hoe hem te winnen. En dan hoeft er ook niet door Volendammer vissers in het Frans over geplaybackt te worden. Geen idee waar ze het over hebben, maar het klinkt wel aardig, ondanks dat het vast belachelijk is.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

11 gedachten over “De zeven codes van eer.”

 1. Ach Frankrijk wordt bestuurd door Hollande en binnenkort wordt France-Telecom Orange. De Alpe d’Huez ligt er en hun TGV’s doen het beter dan onze 4a’s.

  Like

 2. ‘De missie is heilig, u zult ze uitvoeren met inachtneming van de wetten, gewoonten van de oorlog’ en dan ‘In het gevecht, handelt u zonder hartstocht of haat, u eerbiedigt de overwonnen vijand’

  De gewoonten van oorlog zijn sinds tientallen eeuwen nietsontziende meedogenloosheid, plundering en verkrachting.

  Like

 3. Oh zo…ja, als je het zo bekijkt. Maar ik heb het gevoel dat het door google translator is gehaald. Misschien dat er in het Frans net iets anders staat.

  Like

 4. Nee hoor, in het Frans staat er precies hetzelfde. De vertaling is wat houterig, maar toch veel beter dan wat Google Translation van zoiets bakt.
  Laurent heeft wel gelijk … maar het is ook sinds mensenheugenis de gewoonte van oorlogvoerenden zich als neutrale vredebrengers voor te doen.

  Like

 5. In het Engels staat er wat anders, als we het dan toch over de letter van de wet gooien. Er staat dat de wet gehandhaafd moet worden en dat de internationale conventies eerbiedigd moeten worden. In die zin is de bedoeling toch niet echt in tegenspraak, behalve inderdaad als je gewoonten vertaalt als slechte gewoonten.

  Like

 6. Wat ik ervan vind is dat het altijd goed is om misstanden aan de kaak te stellen. Er is veel moed voor nodig. Dit heeft niks te maken met landverraad, dit is gewoon een denk ik terechte aanklacht. Als zijn beschuldigingen hard gemaakt worden, heeft hij dit terecht gedaan.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: