Desinteresse

Ik moest vandaag in de kruidenwijk in Almere zijn. Een deal op marktplaats. Ik was nooit in Almere geweest maar Almere is net als ik het me voorstelde. Aangelegd. De mevrouw bij wie ik moest zijn had een triest huishouden. Gescheiden, een zootje in huis en een op de bank hangende, met een Nintendo uitgeruste puber die geen boeh of bah zei toen ik binnenkwam. “Goedemorgen puber,” zei ik toen maar tegen de puber. “Mogge,” mompelde hij zonder van zijn schermpje op te kijken. Hij had niet eens een actieve houding om dan tenminste nog zijn persoonlijk record scherper te stellen. Nee, hij hing onderuitgezakt op de bank. Met zijn voeten op tafel. Op de terugweg dacht ik na over de puber. Hoe ik zelf was op die leeftijd. Ik was ook niet extreem ondernemend en ik zal ook wel eens doelloos op de bank hebben gehangen. Maar overdag, en bij zulk mooi weer? Ik moet er toch niet aan denken dat mijn eigen kinderen straks overlopend van desinteresse op de bank hangen. Ik mag toch hopen dat ze een hobby hebben. Een sport. Hersenen. Vriendjes. Iets! Nou ja, geen schietvereniging dan.

Ik vroeg mij -misschien wat voorbarig- af waar het heen moet met dit soort pubers. Er zit een lusteloosheid in die je niet voorstelbaar acht. Toch zal hij op een gegeven moment aan het werk moeten. Dan zal hij een actieve houding aan moeten nemen. Op tijd komen. Enthousiast doen. Misschien dat er vanzelf een knop omgaat en dat dit soort jongens uiteindelijk de strebertjes en de yuppen worden, maar ik dacht meer aan Maaskantje. Misschien is het wel precies de juiste tijd om de dienstplicht weer in te voeren. Want de koude oorlog kan voorbij zijn, er ligt een nieuwe vijand op de loer. Een ongeïnteresseerde, hangende vijand met een Nintendo. Geef hem een Leopardtank. Geef hem een F-16. Een Apache. Een onderzeeër. Maar geen Nintendo.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

9 gedachten over “Desinteresse”

  1. Staat er nou expres desintresse ipv desinteresse?
    Maar dit soort puberproblemen zijn van alle tijden, alleen beginnen ze je meer op te vallen naarmate je zelf ouder wordt, volgens mij.

    Like

  2. Het ligt aan de opvoeding. Mijn kinderen hadden het niet hoeven wagen zich zo lomp te gedragen. Ik ben wel van de vrijheid blijheid, maar gedraag je wel als een fatsoenlijk mens, puber of niet. En waarom zou uit dit stukje moeten blijken dat je een rechtse rakker bent, zijn fatsoensnormen voorbehouden aan rechtse lui? Of doel hè op je laatste alinea?

    Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.