Dat is niet meer van deze tijd.

Wat tegenwoordig een geliefd argument van managers is om iemand te overbluffen: mensen hebben nu eenmaal moeite met veranderingen. Zij (die zelf kennelijk geen mens zijn) gebruiken het niet als overtuigingsmiddel -omdat de beslissing eenmaal allang genomen is- maar omdat er alleen nog even afgerekend dient te worden met de tegensputterende werknemer. Die wordt dan steevast te kakken gezet als conservatief en dus ongelijk hebbend. Het enige wat de werknemer in die situatie dan ook dient te doen is te zorgen dat hij zijn geheugen goed op orde heeft en de betreffende manager te confronteren met wat "verbeteringen" uit het recente verleden die gegarandeerd niet hebben geleid tot de te voren beloofde voordelen. Maar dat is alleen genoegdoening, het verandert niets aan de op touw staande verbeteringen.

Ik zag vanavond een reportage over hedendaags Rusland. De Russen moesten overstappen van het hen vertrouwde communistische systeem, naar het onbekende en voormalig verwerpelijke kapitalisme. En na een jaar of twintig willen de ouderen nog altijd terug naar de tijd dat iedereen gelijk was, en dat mensen nog iets voor elkaar deden zonder verplichte tegenprestatie. Hebben we hier nu te maken met de 40-jaar gestrafte gevangene die ineens vrij komt en zelfmoord pleegt omdat hij niet weet hoe met de vrijheid om te gaan, of is communisme echt een beter systeem? Blaat men maar wat over de euro of kon je met je loon in guldens écht meer kopen? Als veel mensen na 20 jaar nog steeds terugverlangen naar een vroegere tijd, zou die tijd dan beter zijn geweest of ligt het gewoon aan mensen die niet met hun tijd meegaan? "Dat is niet meer van deze tijd", ook zo'n prachtige dooddoener.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

41 gedachten over “Dat is niet meer van deze tijd.”

 1. Vrijheid werd wel een erg relatief begrip als je deze iets oudere Russen hoorde en zag terugblikken, die daarmee en passant het gelijk van Maslov ook nog aantoonden.

  Like

 2. Het communisme kon bestaan zo lang het bestond. Iedereen was niet gelijk. Als je lid was van dé partij was je bijvoorbeeld minder gelijk, en als je wat hoger op klom in die partij nog veel minder. Eigenlijk kon je alleen een redelijk opbouwen als je lid was. Je hoefde niet jaren op een klein rotflatje te wachten en een auto had je dan zeker binnen een jaar. Het communisme was een gruwelijke dictatuur waarbij het volk werd ingezet om het volk te controleren. Degenen die er naar terugverlangen, verlangen terug naar een tijd dat zij minder gelijk waren dan anderen.

  Like

 3. En toch; ik woon vlak bij de Duitse grens. Veel Duitsers altijd in Twente. Op de markt, in de winkels. Regelmatig hoor ik dat Ossies nog steeds heimwee hebben naar de goede oude tijd. Toen de muur nog overeind stond. En dan met name naar de manier waarop toen de mensen met elkaar omgingen. Naar elkaar omzagen…
  Heel vreemd. Zeker na het bekijken van de prachtfilm ‘Das Leben der Anderen’.

  Like

 4. @Felicita: Ik vind het niet zo vreemd. Wat Margo zegt is waar, maar zij vergelijkt het (als ervaringsdeskundige) met haar huidige situatie in Nederland. Ik ga mee met Rob, met die Maslov theorie. Better live like a rat, than die like a rat.

  Like

 5. @ Margo:
  Vreemd dat de mensen die in het systeem hebben geleefd en het hebben ondergaan, in de uitzending zoveel jaren later met een oordeel daarover kwamen dat haaks staat op de mening die jij hier van buitenaf erover geeft. Dat kan ik dus even niet volgen.

  Like

 6. Wat een malloot, die van Geen Stijl. Zo’n arme trillende man, en dan maar doorzagen hè.
  Als dit op tv komt, verkoop ik mijn tv! Dat zal ze leren!

  Like

 7. Geen Stijl bedient uitsluitend opgeschoten jochies die als ze geluk hebben, nog gevormd worden. Het is een hele rattige manier van tv maken die ik eigenlijk alleen kan waarderen als ze die presentator ooit op dezelfde manier terugpakken.
  Die man had zichzelf al genoeg voor schut gezet, daar hoeft dat stuk parasiet niet nog eens een schepje bovenop te doen ten behoeve van zijn eigen populariteit. Vind ik dan hè? Bas van der Vlies for president.

  Like

 8. @Mack, het is een geen kwestie van vergelijken met mijn huidige leven in Nederland. Ik kom daar niet vandaan en dat vergelijk was er wel toen ik er kwam wonen. Dat was een cultuurschok van jewelste. Nu is het meer terugkijken op een leven in een wereld die mij niet aanstaat. Niet eens vanwege het communisme maar wegens datgene dat daar uit voortvloeit (-vloeide). De dictatuur, de onvrijheid (ook al kon men in Joegoslavië vrij reizen)maar het meest van alles het totale gebrek aan respect voor mensen. Het steeds weer kleineren van mensen die ergens iets nodig hebben,; een arts, een paspoort, een postzegel, een kelner, de grens passeren, noem maar op. Overal waar je je afhankelijk moest opstellen werd je tot op het bot vernederd. En men onderging het, en dat vond ik nog het allerergst. Men kwam niet in opstand!
  Ik heb niets met het communisme in de praktijk, maar ook niet met het kapitalisme. Geen enkel systeem werkt goed, maar zolang er vrijheid is en onderling respect kan ik ermee leven.
  @Rob, ik heb de uitzending niet gezien. Maar het is algemeen dat mensen terug verlangen naar een slecht systeem. Waarom? Ten eerste vergeten mensen vaak, en zijn de pijntjes van vandaag meer voelbaar dan de pijn van toen. Ten tweede is er een groep die toen allerlei privileges had omdat ze knielden voor het systeem,en die hebben ze nu niet meer. Ze zijn nu gelijk aan de rest, en die bevoorrechte positie missen ze. Terwijl ook zij het misschien beter hebben dan destijds, maar het gelijkzijn valt hen zwaar. Nog een reden kan zijn dat men nu geleerd heeft kritiek te hebben. Dat mocht toen absoluut niet. Misschien bedoel je dit met het gelijk van de piramide van Maslov?

  Like

 9. Mack: Ik ben het 100% eens met je mening over GS, een rattige manier van mensen pakken, (GeenStijl). Ik kan die kop van Rutger ook niet meer zien, wat een kwal. Die heeft vast dieren mishandeld als klein jochie.

  Like

 10. @ Margo:
  Met die piramide van Maslov wordt de rangorde in behoeften van mensen bedoeld. En die is zoveel als de gevleugelde kreet van Brecht: Erst kommt das Fressen und dann die Moral. Maar wat deze mensen in Rusland vooral zeiden, en dat was op zijn minst opvallend, was dat ze de gelijkheid misten,de gratis huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg, wat hen toch een stuk rust en zekerheid verschafte die ze in de bestaande kapitalistische Russische maatschappij, die van de vrije markt en de markteconomie erg misten. Nou, wat zeg je me daar wel niet van?

  Like

 11. @Rob: de gratis huisvesting: met drie generaties ineen piepklein grauw flatje zonder lift. Onderwijs en gezondheidszorg was inderdaad ook gratis in Slovenië. Die gezondheidszorg was kundig maar puur technisch, aan menselijkheid werd er niet gedaan. Voor zover ik weet was het in Rusland vele malen erger. Zowel bij geboorte als bij overlijden (en alles ertussen)gold een streng regime. Het onderwijs was gratis, maar kinderen leerden lezen met teksten die gingen over het heldendom van ‘onze president Josip Broz Tito’. Verder, los van de indoctrinatie, denk ik dat het onderwijs er op een hoger niveau stond en staat dan in Nederland.
  Ze misten de gelijkheid? Een soort lotsverbondenheid? Ja, die mis ik ook wel eens in Nederland. Maar om daarvoor nu in de grauwe ellende van het communisme terug te keren?
  Mogelijk hebben de mensen nooit geleerd om financiële zaken verstandig en met een blik op de toekomst te regelen. Wat ze wel geleerd hebben, hebben ze nu minder nodig. Het is een andere manier van leven, en met die omslag hebben ze moeite.
  Wat betreft Maslov, zijn piramide met aan de basis de basisbehoeften, en in de (smalle) top zaken als kunst en filosofie. Natuurlijk zal iemand die nooit verder komt dan de basis over het algemeen niet toe komen aan zaken als kunst en meditatie (hoewel de uitzonderingen zijn er) en het gewone volk in de communistische landen kwàm niet verder. De zelfontplooiing, het autonome denken, de zelfstandige geest, staat hoog in de top van Maslov’s piramide en die ontwikkelingen worden niet bepaald gestimuleerd in een dictatuur.
  Geef die Russen een maand van hun oude leven terug en ze komen gillend smeken om genade. Wat ook in de aard ban de Slavische volkeren zit is klagen, klagen, klagen. Veel zeuren maar niets doen, nooit aan de juiste deur kloppen met bezwaren en boosheid, maar alleen binnen de muren van de grauwe flats. ‘Onder ons’ werd er heel wat afgekankerd. Het leven is er altijd oh joj geweest, toen en nu kennelijk in Rusland nog steeds, ook al hebben ze Vrijheid. Ze kunnen er kennelijk niet mee omgaan.

  Like

 12. Zeg Margo, ik vind je een leuke meid, maar ga eens slapen ofzo!!
  Méééén, dat zijn toch geen reacties meer!! Dat zijn complete bloggen!!
  🙂

  Like

 13. @Linda; ik vind bovenstaande reacties van Margo nu juist leerzaam en interessant. Wat maakt het nu uit of ze lang of kort zijn ? Ze is tenminste betrokken en bereid er energie in te stoppen. Heerlijk ! Is er soms een standaardlengte voor reacties ? Mogen ze alleen maar uit -geestig bedoelde- one-liners en kreten bestaan ? And last but not least; is kort ‘goed’ en ‘lang’ slecht in jouw opinie ? Net zoals momenteel ‘snel’ goed is in onze maatschappij en ‘langzaam’ slecht..
  Dat is wat ik vaak mis in weblogland. Dat er naar aanleiding van een stukje fatsoenlijke discussies ontstaan. Die je geest scherpen. Of je mening doen bijstellen.

  Like

 14. @Linda: Shut you eens up man, en grote letters lees ik niet hoor!!!
  @Hermanus: Zie mijn reactie op ander logje, stoere kojboj. Mag het ook eens ergens over gaan?

  Like

 15. @Linda; waar moet Margo nu precies mee ophouden ? En waarom ?
  @Margo; Mans wil best wel ergens over (heen) gaan. En hij gaat ook graag de diepte in !

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: