Het hoogste goed

Ik raakte gisteren aan het bakkeleien met een moderator van een groep. Niet voor het eerst, van Autoweek ben ik definitief verbannen, natuur in Gelderland heeft me definitief verbannen en gisteren scheelde het niet veel. Autoweek heeft mij waarschijnlijk verbannen wegens irritant doen, maar heeft daarvoor nooit een reden gegeven. Natuur in Gelderland was na een of twee opmerkingen definitief klaar met mij, en ook gisteren schoot iets totaal in het verkeerde keelgat.

Een narcist geeft altijd de ander de schuld. Ik niet. Ik ben verontwaardigd over het gebrek aan inlevingsvermogen bij de ander. Over zijn gebrek aan humor en zijn gebrek om zich te verdiepen in wat ik nu precies zei, maar in plaats daarvan politiek correcte verontwaardiging te acteren. Maar ze de schuld geven, nee. Het is mijn eigen schuld. Mijn mening is soms stevig tegen de stroom in, maar die hoef ik natuurlijk niet altijd te ventileren. Die moet ik gewoon voor me houden, om zo een meerderheid waartoe ik niet behoor, niet voor het hoofd te stoten. Mezelf klein en onbelangrijk houden is beter. Wat heb je ook aan een afwijkende mening? Helemaal niks.

De moderator benaderde mij privé om te zeggen dat hij onze discussie had verwijderd. Ik bood mijn excuses aan voor mijn felle toon, en voor het feit dat ik mijn mening op zijn site had geventileerd. Maar dat ik er eenmaal wel zo over dacht. Vrijheid van meningsuiting is het hoogste goed, zegt men. Goed dat we dat in dit land hebben. Ik word niet door de overheid vervolgd, maar in plaats daarvan online afgemaakt. Maar ik hoef niet het gevang in. Ik moet gewoon bereid zijn om overal online verbannen te worden, wat natuurlijk een kleine prijs is voor het hoogste goed.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

17 gedachten over “Het hoogste goed”

  1. Mack, je verhaal lijkt op dat van een klokkenluider, dat kan gebeuren. Als je het hebt over het hoogste goed, de vrijheid van meningsuiting, klinkt er behoorlijk wat cynisme in door. Dat cynisme is te bestrijden door zelf voor jezelf alvast te erkennen dat vrijheid van meningsuiting het hoogste goed wordt genoemd in een ideale puur individualistische maatschappij. Die maatschappij bestaat nog nergens, overal leven individuen in groepen en groepen hebben de neiging te willen overleven en stellen eisen aan de leden van de groep op straffe van uitsluiting. Die normen kunnen knellend zijn maar cynisme is niet de oplossing. Censuurplegers moet je met een zekere vrolijkheid bestrijden, met eventueel grappen over wat zij het hoogste goed noemen, ook al weet je zelf al beter.

    Geliked door 1 persoon

      1. dat vind ik een mooi compliment! Het heeft erg te maken met jouw effektieve en open manier van opschrijven hoe medemensen op jou zo nu en dan inwerken. Waardoor ik de klokkenluider in jou makkelijk kan herkennen. Mijn optimisme: het komt voor dat de klokkenluider inderdaad de verkeerde tendenzen in een groep tegenhoudt, en het is zelfs de taak van elk groepslid de normen van de groep mede te bewaken.

        Like

  2. Ook ik ben vanwege een blogpost verwijderd uit een WhatsApp groep.
    Ik heb privé de beheerder gemeld dat ik zijn actie accepteer en respecteer.

    Tja, een mening, idee en/of opmerking hoeft niet sltijf goed te vallen bij anderen. Waarbij negeren ook een simpele vredelievende oplossing geeft.

    Jouw verhalen staan mij niet tegen. Ik blijf jou blog dus gewoon volgen.

    Optimistische groet,

    Geliked door 1 persoon

    1. Hier schrijf ik over wat mij zoal bezighoudt, wat er in mijn gedachten rondgaat. En ik krijg de tijd om goed na te denken. Als zo’n verbanning in zo’n groep gebeurt is dat meestal als snelle reactie op een mening van een ander. Ik kan dan beter zwijgen. Maar het interesseert me niet of ik word verbannen.

      Like

  3. Soms willen ze de sfeer ontspannen en gezellig houden en willen ze niet iemand die een andere toon zet. Soms hangt er een ons kent ons sfeertje en dan lig je er met je andersdenkende mening al snel uit. Ik ben overal al verbannen en het verbaast me hoe lang ik soms in staat ben in het zadel te blijven zoals ook hier. Maar je staat dan ook open voor kritische opmerkingen. Ene Emigrant (bij sommigen hier vast wel bekend want die kom ik daar ook tegen) komt geen een woord van mij door. WordPress kan je kennelijk met jouw IP adres al schiften. Die man heeft het zó nodig om zo af en toe wat weerwoord te krijgen. Maar ja hij wil niet, je mag daar alleen ja knikken.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ik geef nergens geen commentaar meer. Lees wel veel, omdat ik natuurlijk nu alle tijd heb.
    Zonnige vakantie groet uit het Loire gebied. En ben heel benieuwd hoe het de soldaat vergaat.

    Like

  5. Omdat wij op een kleine camping aan de Loir staan, en nee het is niet aan de Loire, want dan is la Loire en dit riviertje is le Loir, valt geregeld internet uit. Dan lees ik iets, wil commentaar geven en hup weg verbinding.
    Ik zal het even verbeteren, wel worden blogs door mij gelezen, echter ik onthoud mij van commentaar.

    Geliked door 1 persoon

    1. Online verbannen wordt door velen gedaan, soms zonder reden, soms met een verkeerde reden.
      Online is vergelijkbaar met het werkelijke leven. Mensen hebben soms vanwege onverklaarbare redenen sympathie of antipathieën.

      Stille groet,

      Geliked door 1 persoon

      1. het voorbeeld van Mack, met de vragen en antwoorden daarover, geeft juist aan dat on-line juist niet vergelijkbaar is met het werkelijke leven.
        Zo ken ik het probleem van een boekhandel in Delft die het boek Das Kampf i zijn etalage had liggen, niet wetende dat dat was verboden. Twee jaar terug is in Duitsland een wet aangenomen dat facebook en omstreken verplicht nep-informatie te bestijden. Dat is echt andere koek. Net zoals de algorithmen die worden losgelaten op de aanvragers van bijvoorbeeld toeslag op kinderopvang kosten. Dat betreft aantallen per maand die niet meer persoonlijk kunnen worden afgehandeld, Pieter Omtzigt ten spijt. dus die online-wereld is echt iets anders. dit had ik tijdens mijn middaguitstapje bedacht, kom ik thuis, lees ik van Ximaar (op mijn blog schaapachtig) nog een andere ervaring die jou tegenspreekt.

        Like

  6. Ik heb een paar (grote en minder grote) groepen op Facebook en ik verwijder en ban alleen mensen die spammen, of herhaaldelijk anderen aanvallen of beledigen. Zelf ben ik ook eens geband, weet niet eens meer waarom. Of ik vertrek vrijwillig als de beheerder een domme lul is.

    Geliked door 1 persoon

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: