Gevoelstemperatuur

De gevoelstemperatuur lag vandaag op -/- 15 graden volgens de weermannen en -vrouwen. Ik krijg meestal zure oprispingen van de term gevoelstemperatuur, immers het gaat er geen graad harder van vriezen. Het kan zes weken achter elkaar gevoelstemperatuur -/-20 zijn, als het in het echt maar -2 is krijgen we geen Elfstedentocht. Echter, vandaag moest ik toegeven dat het wel ernstig koud was. Bijna niet vol te houden, die koude wind die overal doorheen leek te gaan. Had ik maar een vacht, dacht ik vandaag. De hond leek het namelijk niet te deren. Die liep gewoon met een stok te zeulen als alle andere dagen. Ik heb wel eens poolvossen bij -50 echt en gierende wind in actie gezien. Geen centje pijn, die beesten. Een wonder van de natuur. Hoe is het nu mogelijk dat uitgerekend de mens met zijn onbedekte huid zo succesvol kon worden? Die had volgens de evolutietheorie allang kapot moeten zijn. En toch lopen we hier rond, een beetje de dominante soort uit te hangen. We heersen over alles wat wel een vacht heeft. Met dit soort koude zet je dat aan het denken. Er klopt iets niet. We spelen vals, of we zijn een handje geholpen. De mens mag het dan van zijn intelligentie hebben, ik ben op sommige dagen ook intelligent maar ik had het nog steeds koud. Dus voortaan wachten tot de echte lente begint eer je de winterkleding opbergt en niet op de meteorologische, want dan kan het wel eens verkeerd met je aflopen. En wat mij ook aan het denken zet, als ze het begrip meteorologische lente niet hadden uitgevonden, hadden mijn sjaal, muts en handschoenen nu nog niet op zolder gelegen, en had ik die hele gevoelstemperatuur niet in de gaten gehad. Twee totaal overbodige zaken.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

9 gedachten over “Gevoelstemperatuur”

  1. Ik vermoed dat we danig achterlopen in onze biologische ontwikkeling. In Afrika was het tenminste lekker warm. Daarna gingen we over de wereld uitzwerven, maar hadden we geen lekker vachtje om. Dus jatten we die van dieren. Zie het als een blinde die wel bijzonder goed kan horen en ruiken, omdat hij zijn overige zintuigen extra goed gebruikt. Wij hebben misschien doorontwikkelde (misvormde) hersenen en zijn daarom extra intelligent?

    Like

  2. Gevoelstemperatuur is een slechte vertaling van windchill factor. Bij die laatste hoort een heuse formule. Die kan je testen door naakt naar buiten te gaan bij een temperatuur of 0 (schrijve nul). Als het niet waait is er niets aan de hand en vormt zich een isolerend laagje warmte uit je lichaam om je heen. Bij flinke wind piep je wel anders. Die lichaamswarmte isolatie wordt afgevoerd en meer warmte wordt onttrokken aan het lichaam. Misschien kunnen we het beter de afkoelingsfactor noemen. Werkt overigens ook in de zomer met een ventilator. Als je in het afkoelen door een ventilator gelooft, dan geloof je dus in de winchill factor.

    Like

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.