Eng.

Ik heb een klein, acuut probleem. Ik laat het van mij afglijden, en waar ik normaal kleine acute problemen op FB zet, doe ik dat nu niet, omdat het niet grappig is en het mij raakt. En natuurlijk ga ik gelijk krijgen van het meerendeel, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat ik ermee geconfronteerd wordt.

Er werkt hier een zeer intelligente en goed op de hoogte van het nieuws zijnde jongeman, met een iets te rechtse kijk op het leven naar mijn smaak. Hij stemt geen PVV omdat die een te links programma hebben, is wat hij zegt. Maar zojuist kwam het onderwerp op de hongersnood in Afrika, en het enige wat hij zegt is dat ze zelf oorlog maken, dat ze meer vruchtbaar land hebben dan wij, en er zelf zo’n zootje van maken, dus dat wij ze niet moeten blijven helpen. In de komende tien jaar komen er zo’n half miljard mensen in Afrika bij, en als daar ook maar één procent van hier naartoe komt, hebben wij een dik probleem. Ik zei: “dat is nog steeds geen reden om die mensen niet te helpen.” Hij voerde aan dat hij niks met die mensen te maken had, en dat hij ze geen kwaad deed, dus het was niet zijn schuld.

Gadverdamme! Dat is wat ik zeg. Heb al vaker discussies met hem gevoerd die licht uit de hand liepen, en nu kapte ik het op tijd af, maar gadverdamme, wat een zwarte ziel. Al gelooft hij niet in zielen. Gelovigen zijn sowieso gek, zegt hij. Geen ruimte voor een andere mening, want meningen zijn niet gelijk aan elkaar. Die van hem is superieur. Ik heb wel eens de vergelijking met de nazi’s gemaakt naar hem, toen bood hij de volgende dag zijn excuses aan. Hij had niet het woord superieur mogen gebruiken, maar beter. Onze cultuur was beter, niet superieur. Het is langzaam in onze cultuur geslopen. Er is geen oplossing voor, ik kan het alleen van mij af laten glijden, naar buiten kijken, zien dat de zon schijnt, en weten dat het meerendeel niet zo is.

 

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

30 gedachten over “Eng.”

  1. nou uit mijn eigen ervaringen weet ik ook dat er simpele zielen op deze bol rondlopen, probeer je er niet te veel in op te winden, die weten niet beter … en ventileer gerust hier!

    Like

  2. Dit zou je moeten relateren aan vroeger voordat het nieuws uit de hele wereld kwam. Wanneer er ergens in de gemeenschap een probleem was dan was dat dichtbij en was je in staat de helpende hand te bieden. Nu komt de ellende van Verwegistan, met gemeenschappen en culturen waar geen enkel raakvlak mee is en tot zover onze armen om te helpen niet kunnen reiken (geld is nog steeds geen instrument maar een afkoopmiddel). Daarnaast werden er oorlogen gevoerd, daarvoor waren er plagen, ziekten en hongersnood om de mensheid te minimaliseren, een zelfregulerend systeem gezien de alsmaar uitdijende wereldbevolking.

    Like

    1. Gaat het niet om. Het gaat om het schijt hebben aan een ander. Een dokter probeert ons ook beter te maken terwijl de natuur ons probeert ziek te maken.

      Like

      1. Ik bijvoorbeeld heb geen schijt aan een ander en ben zeer betrokken bij de noden die zich voordoen in mijn nabije omgeving. Ik ga bewust de wereld niet groter maken dan ik kan behappen door het technisch vernuft van een televisie die mij een totaal andere wereld kan voorschotelen waaraan ik part nog deel heb. Ik ga me dus het lot van de totale mensheid niet aantrekken temeer niet omdat ik toch niet bij machte ben iets te doen.

        Like

        1. Begrijp ik, maar het is toch uberhaupt raar dat zo’n hongersnood nog voorkomt, met alle overvloed die er is, dat we niet gewoon een luchtbrug openen.

          Like

          1. Als het met iedereen goed gaat, wat ik van harte mag hopen, komt er toch een keer een mate van overbevolking die de wereld niet aankan en gaan hele volksstammen noodgedwongen naar de verdoemenis, zei het op grond van een oorlog, zei het vanwege het uitbreken van ziekten o.i.d.

            Like

            1. Dat is allemaal waar, maar het gaat mij erom dat je als mens niet stopt met mens zijn. Dus je mag het in je achterhoofd houden, dat wil niet zeggen dat je er naar kunt gaan handelen. Anders kunnen we de ziekenhuizen hier ook wel dichtgooien, denk ik.

              Like

              1. Wat je hier kunt lezen zijn allemaal ‘praatjes over’ ik denk niet dat er werkelijk iemand is, behalve wellicht met een geestelijke aandoening, die voorbij zal lopen wanneer er iemand in nood op z’n pad komt.

                Like

  3. Met twee zaken ben ik het eens met hem. Ten eerste, Afrika heeft heel veel vruchtbare gronden naast woestijnen en bossen. Ten tweede, dat zooitje waar hij het over heeft wordt deels in de hand gewerkt door een corrupte bovenlaag.
    Waar ik het oneens ben is de mate van hulp. Doe je niets dan is het logisch dat men zijn heil zoekt in een welvarend deel van de wereld. Ik geloof ook niet dat het helpt om al die mensen hier heen te halen. De hulp moet daar ter plekke geschieden. En daar moet onze regering over beslissen.
    Die hulp is trouwens van alle tijden. Heel vroeger (in de middeleeuwen volgens mijn zonen) moesten wij aluminium doppen van de melkflessen sparen, voor de arme negerkindertjes
    En ik word een beetje moe van al die meningen. Men is zo stellig in zijn uitlatingen.

    Like

  4. Wat Afrika betreft vrees ik dat ik m gelijk moet geven. Er hoeft geen honger te zijn als de (corrupte) regeringen het anders aan zouden pakken. Alle hulp die wij bieden is storten in een bodemloze symptoombestrijdingsput. Niet helpen vind ik ook geen optie hoor maar op deze manier “helpen” is niet erg duurzaam.

    Like

      1. Begrijp ik helemaal, ik haat de “je kunt je leven zelf maken” instelling. Niet alleen t.a.v. buitenlanden maar ook psychiatrisch patienten of minderbedeelden in eigen land bijvoorbeeld hebben het allemaal zichzelf aangedaan volgens dit soort eikels.

        Geliked door 1 persoon

  5. Doet ie het niet om je op de kast te jagen? 😉

    Zo je het schrijft komt het beroerd over. Dit type mens zit nog niet in m’n verzameling, en die verzameling is erg groot.

    Like

  6. Gelovigen zijn soms te goedgelovig en mensen met ‘superieure’ meningen zijn soms gevoelloos. Ik heb 9,5 jaar Afrika-ervaring en weet hoe moeilijk het is om verbetering te bereiken. Voor hedendaagse cowboys en malafide leiders wereldwijd blijft het Afrikaanse continent een belangrijk wingebied. Regeringen van meerdere Afrikaanse landen hebben grote stukken vruchtbare grond voor voedselproductie aan o.a. Saudi-Arabië verhuurd. De lokale keuterboertjes konden vertrekken en kregen zelden compensatie. Zij hebben nu nauwelijks middelen van bestaan. Dit is al zeker tien jaar aan de gang. Het is slechts één praktijkvoorbeeld. Nee, je mag die mensen niet aan hun lot overlaten, maar hierheen halen is ook geen oplossing. Wat wel?

    Like

  7. Het is wat kortzichtig maar ik snap hem wel. We kunnen het als Nederland alleen niet aanpakken en dat is met veel problemen. Niks doen is ook niet goed, maar het verhaal van die 1% dat is wel een dingetje.

    Laat het los, je gaat zijn mening niet veranderen.

    Like

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.