Zwaardvis

Deze week was er een infoavond op de school van mijn kinderen. Het leuke was, ze mochten zelf individueel, één op één het verhaal aan hun ouders vertellen. De oudste zit in groep 8 en de jongste in 5. De jongste heeft wat moeite met haar concentratie, en daardoor raakt de mijne ook snel van de wijs. In haar hoofd is ze al met het volgende bezig, terwijl het huidige nog niet klaar is. Aandachtspuntje. Ik heb het probleem in elk geval nu voor het eerst onder woorden gebracht en volgens de vijf fasen van rouw zit ik nu bij acceptatie. Ze liet mij twintig gelijksoortige vragen beantwoorden op een pc, en ik vond het al vrij langdradig worden, maar volgens mijn dochter hoorde het erbij. Toen die goed beantwoord waren, mocht ze als beloning een spelletje spelen van de software, en dat ging ze doen. Had totaal niks te maken met de infoavond, maar ik was weer voor het karretje gespannen.

Mijn zoontje hield zich beter aan de opdracht en liet mij zien naast wie hij zat, hoe het digibord werkte, liet zijn reken- en taalboekjes zien en liet mij een paar opgaven maken. Sommen, dat ging nog wel, hoewel het de bedoeling was dat je bij een vermenigvuldiging op papier, het onthouden getal opschreef in de som. Dat was vroeger niet zo. Dan moest je het onthouden getal onthouden. U weet wel, vier opschrijven, één onthouden. Dit was meer: vier opschrijven, één vergeten. Verder leerde ik opnieuw wat de persoonsvorm was. Dat was ik totaal vergeten. “Was vergeten” is de persoonsvorm. De persoonsvorm geeft informatie over de zin. In welke tijd staat de zin, is het onderwerp in meervoud of enkelvoud, en in welke persoon -hatjsee- de zin staat. Goed onthouden!

Echter, we kregen ook een boekje van natuur en techniek. En daar stonden een aantal beesten in, en de snelheid die ze konden halen. Omdat ik daar ook wel in geïnteresseerd was, las ik die dingen vroeger ook. Een jachtluipaard kon ongeveer 110, en een antilope 70 of zoiets. Hier moest je vier beesten in volgorde van snelheid zetten. En de zwaardvis stond bovenaan met 130 km/u. Huh? Waarom wist ik dat niet? Ik besloot het thuis op te zoeken. En ja hoor, er klopt geen kont van. Er is precies één Nederlandse site die het heeft over 130 km/u, maar de meeste anderen denken dat het vlak onder de 100 ligt. Dat vind ik toch een heel verschil, 23%. En vooral omdat er geclaimd werd dat de zwaardvis sneller dan het snelste landdier is. Ze leren het hartstikke verkeerd daar. Nu al!

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

13 gedachten over “Zwaardvis”

 1. Zelfs 90km/h lijkt al gebaseert op een misverstand:
  ReefQuest Centre for Shark Research. Haulin’ Bass. Quote: “The 60 mph figure listed for the swordfish is based on a corrupted version of calculations made by Sir James Gray to estimate the impact speed necessary for a hypothetical 600-lb swordfish to embed its sword 3 feet in the timbers of ships, as has been known to occur; the figure seems to have entered the literature without question.” Accessed 26 December 2011.

  Een merlijn kan wel 129km/h halen. Dat is een broertje van een zwaardvis.

  Een valk kan overigens 389km/h, maar dan wel in een duikvlucht.

  Like

 2. Gisteravond zag ik een valk duiken , waarschijnlijk naar een muisje. En dat was ook heul snel.
  We zitten aan de rand van een camping, calme et nature, en kijken uit over het land. In de verte zien we de vuurtoren bij Royan, aan de Gironde.
  Het is vast een RK school waar de kinderen op zitten. Daar moet je ook niets van aannemen.
  Ben je al aan het solliciteren? Mijn zoon is 3 jaar geleden zzp-er geworden en barst van het werk.

  Like

  1. Nee, een protestanste school. We hebben hem van de katholieke afgehaald een paar jaar terug, maar dat had niks te maken met protestant/katholiek. We leven niet meer in de jaren 50.

   Like

   1. Ik vind ook ommenabij dat soort snelheden voor de slechtvalk. Maar van die zwaardvis of merlijn had ik nog nooit gehoord. Ik reed net 130 en besloot ook dat het onzin is.

    Like

    1. Gisteravond met grote bewondering naar de valk gekeken. Een soort Max Verstappen in de campagne dus.
     En waarom blaffen toch alle honden op het platteland in Frankrijk tegen de avond. Niet even, maar rustig een uur lang.

     Like

 3. Ik zat vaak in het BINAS Tabellenboek te neuzen op school. Er stond veel meer interessants in dan er op school behandeld werd, onder andere de snelheden van dieren. maar dat waren dan wel alleen landdieren geloof ik.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: