Carcassonne

Vias Plage 26-7-2016

Carcassonne is een mooi stadje aan de voet van de Pyreneeën. Mooi is een understatement, het is meer een wonder. Dat de stadsmuren en de torens er nog staan is een wonder, en dat ze dat vroeger hebben kunnen bouwen is een nog groter wonder. 

Een stadje, hooggelegen, omringd door muren en met uitzicht op een naderende vijand. Niet dat de vijand wist van het bestaan van het stadje, want zo groot is het nu ook weer niet. Nee, dan begrijp ik de muren rond Avignon beter, dat lijkt meer een stad van betekenis. Net als dat je onbekende politici hebt die hun vakantie afbreken vanwege een ongeregeldheidje in eigen land waar de premier niet voor terugkomt om zo wat publiciteit te vergaren, zo had je blijkbaar ook stadjes die zichzelf een muurtje cadeau deden. 

In Avignon heeft het middeleeuwse leven zich voortgezet, waar Carcasonne toch vooral een bezienswaardigheid is geworden. Avignon maakte op mij nog meer indruk. Niettemin is het stadje werelderfgoed volgens de lijst van Unesco, waar ook wel eens zaken op komen waarvan je denkt: het zal wel, maar in dit geval kan er weinig twijfel over bestaan, want indrukwekkend en zeldzaam is het zeker. 

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

5 gedachten over “Carcassonne”

 1. Carcassone is een juweel, de hele streek is voor de noordelijke ziel een wondermooi sprookje. Ga er ook eens naartoe in de heilige week, als ze in de straten van Perpignan de sardaigne dansen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij zijn er ook geweest. Nieuwsgierig naar het Katharengebied. Maar daar is niet veel meer van over. Alleen de verhalen. Het is inderdaad een indrukwekkend gebied.
  Volgens mij heeft Annie MG Schmidt daar ook gewoond met haar man Dick. En ging kapot van eenzaamheid. Zeker weten doe ik het niet. Zou de biografie van haar weer moeten herlezen. Van Annejet van der Zijl.

  Like

 3. Cité de Carcassonne vond ik 20 jaar terug ook indrukwekkend. In het huidige Carcassonne aan de noordwest kant van de rivier ben ik nooit geweest en via Streetview kijkend heb ik daar nu wat spijt van. Dat heeft meer iets van een 18e eeuwse verstevigde stad. In Avignon ben ik ook geweest, maar daar hebben ze meer last van de vele drukke wegen. Dat is het oude Carcasonne gelukkig geheel bespaart gebleven. Via de laatste Tour de France staat ook Aigues Mortes op m’n lijst. De Tour ging er niet door, maar de helicopter maakte er wel bergen luchtopnames.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.