Efteling

Volslagen van de pot gerukt. Dat vind ik wel een mooie term om de stichting tegen stereotypes aan te duiden. De stichting maakt een probleem van poppetjes in de Efteling die op zwarte Afrikanen of Japanners lijken. Toevallig was ik zaterdag bij het carnaval festival in de Efteling, en mij is geen Afrikaans stereotype opgevallen. De Japanner zag ik wel. Die vond ik nogal grote tanden hebben, zo hebben wij Japanners kennelijk getypeerd in de loop der eeuwen. Mij vielen ook een duidelijke Duitser en een onvermijdelijke Fransman op. De één een hoedje en lederhosen, de ander gewapend met een stokbrood en een albinopetje op zijn hoofd.

Een Nederlander wordt uitgebeeld met een boerenkiel en klompen, en in het buitenland  dacht vroeger iedereen dat alle Nederlanders er zo bij liepen. “I thought everybody in Holland was wearing wooden shoes”, zei een Engels jongetje in de jaren tachtig tegen mij. Gelukkig denken ze zo niet meer, die Engelsen. Nu denken ze dat we de hele dag stoned zijn en de herenliefde bedrijven. Ik word er gewoon gestoord van, en het moet een halt toegeroepen worden, dat geleuter over geveinsd racisme. Ik wil gewoon niet steeds voor racist worden uitgemaakt terwijl ik mijn uiterste best doe om dat niet te zijn. Een stereotype om de blanke man weg te zetten, als je het mij vraagt.

Ik ben ook helemaal klaar met het nog langer geloven in de goede bedoelingen van dit soort stichtingen. Het enige wat ze bereiken is verdeeldheid. En ik begin te geloven dat ze daar op een of andere manier belang bij hebben. Een soort moderne vorm van terrorisme. Vroeger overviel je met een paar man tientallen supermarkten en zaaide je dood en verderf voor een zogenaamde buit, tegenwoordig ontwricht je de samenleving makkelijker door middel van social media.

Je zult net met je driejarige kindje naar het Carnaval festival zijn geweest, het kind kraaiend van plezier, en jij nog met het dodelijke deuntje in je hoofd, krijg je dit! Krijg je nog naar je hoofd geslingerd dat het begint bij een onschuldige kermisattractie maar dat het eindigt met een brandend kruis en een puntmuts. Kijk, als je dat van tevoren had geweten, dat je zo vijandig bejegend zou worden terwijl je zit te baden in een tobbe onschuld, tja, wat dan?

Waarschijnlijk komt het sprookjesbos ook nog wel aan de beurt. Dat klopt ook van geen kanten natuurlijk, met een compleet blanke bevolking waarvan er ook nog één Sneeuwwitje heet. Want als we toch een heksenjacht aan het openen zijn, waarom dan niet beginnen in het sprookjesbos?

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

14 gedachten over “Efteling”

  1. Oei, wat een woede!

    Terwijl ik in het krantenartikel las dat het vooral om een informatieve ontmoeting gaat.

    De Efteling openstaand voor dialoog.
    En de groep briefschrijvers bereidt tot constructief overleg.

    Zomerse groet,

    Like

  2. Het is jammer dat ik het artikel (paginagroot, over de ervaren moeite je te verplaatsen in mensen die zich slachtoffer van racisme voelen) van Sander van Walsum in de VK van afgelopen zaterdag niet voor niet-abonnee’s kan linken :-/ http://www.volkskrant.nl/binnenland/mijn-morele-kompas-lijkt-te-haperen~a4331655/
    Ik ervaar het ook zo: Nòg meer verdeeldheid…?

    Ondertussen vind ik het wel zo ongeveer de twee sufste attracties van de Efteling. Die Monsieur Cannibale-draaimolen is gekmakend: het loop-ende franse liedje, die misselijkmakend draaiende kookpotten, het on-Anton Pieck-achtige karikatuur. Ik weet het: ‘suf’ = géén argument, een drogredenering. Maar Zw. Piet was natuurlijk wel een heilige, met alleen een zak en een roe, vergeleken bij dit wezen dat overwegend blank publiek in kookpotten klutst 😉

    Like

    1. Een suffe attractie? Ja voor ons, maar toch niet voor kinderen? Maar goed, ik begrijp nu dat als je hierin bent geweest, je er als racist bent uitgekomen. Zorgelijk.

      Like

    1. Punthoofd. Dat er nog maar veel van dit soort discussies mogen volgen, des te sneller krijgen de media door dat hier niks meer te halen valt.

      Like

  3. gelukkig hebben deze netenkammers geen benul van de cultuur in brede zin. Als ze alle klassieke literatuur, opera’s en beeldende kunst zouden kennen en uitvlooien op “racisme”, dan zouden ze herziening eisen, de boekverbranding door de Nazi’s zou erbij verbleken. Shakespeare zou postuum tot racist worden verklaard. Maar het gebeurt al, in de VS mag Othello niet meer geschminkt worden.

    Like

  4. en denk eens aan Colliwog’s cakewalk , in de Suite Bergamasque van Claude Debussy, weg ermee, dansende neger is racistisch, mag nooit meer uitgevoerd worden

    Like

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.