Techniek

De vraag die ik heb is of we er nu op vooruit zijn gegaan met internet en al zijn mogelijkheden of juist niet. Ik benut de mogelijkheden niet ten volle, want ik heb geen wijnbeoordelings-app en geen hardloop-app. Tevens doe ik niet aan streamen en downloaden. Het is al heel wat dat ik digitale televisie heb. Omdat ik die ook niet ten volle gebruik vraag ik me af wat daar nu precies het voordeel van is. Wat duidelijk is, is dat ik een programma even kan stilzetten. Erg handig. Maar daar staat tegenover dat als ik snel de tv aan wil zetten omdat ik iets wil zien, dat niet zomaar gaat. Vroeger toen er nog geen afstandsbediening was klikte ik op de aan- en uitknop en de tv stond aan. Toen er afstandsbediening kwam moest ik eerst op de standbye knop drukken en vervolgens op een zender, en de tv stond aan. Nu lukt het me serieus niet om de tv aan te krijgen. Ik druk op een knop en dan maakt de tv een geluid. Dan druk ik op nog een knop en komt er in beeld: druk op x op de ontvanger aan te zetten. Geheel onduidelijk welke knop met x bedoeld wordt. Als ik op wat ik denk dat x is, druk, gaat de tv of de ontvanger weer uit. Ben gisteren vijf minuten bezig geweest om de tv aan te krijgen en dat deed me denken aan de thuissituatie van een vriendje vroeger. Bij hem hadden ze zwart-wit tv die moest opwarmen. Dat duurde een paar minuten. Maar wel met slechts 1 knop en je had zekerheid dat er over een paar minuten iets begon. Ik heb dat niet. Ik moet twee keer klikken voordat een knop reageert, en vervolgens moet ik vijf keer twee keer klikken om op de stand HDMI te komen, daar waar iets te zien valt. En als ik dan zie wat ik wil zien en ik wil zappen, duurt het twee seconden voordat er overgeschakeld is, hetzelfde kunstje ging in de jaren tachtig en negentig vele malen sneller.

Goed, ik ben niet de meest handige jongen maar bovenstaande regels zouden net zo goed door een bejaarde geschreven kunnen zijn. Ik ben 45 en ik heb er soms zo de balen van dat ik (door wie eigenlijk) gedwongen wordt om mee te gaan met technologie die niks toevoegt. Als je het me op de man af zou vragen dan zou ik antwoorden dat het een groot onrecht is dat ik niet alles mag bepalen in deze wereld. Het zou er stukken van opknappen. De autoradio, die werkt nog wel net zo als vroeger. Hoewel die van mij niet direct aangaat, eerst moet ik allerlei welkomstboodschappen en veiligheidswaarschuwingen zien, eer ik bij de gratie Renault’s mag luisteren. Vanochtend op Radio tien gold (top 4000) hoorde ik Frank Sinatra met My Way. Eigenlijk zegt dat het allemaal. Veel beter werd er daarna niet meer gezongen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

7 gedachten over “Techniek”

 1. Mijn tv is de deur uit.
  Het was een oude zo’n diepe kleine i.p.v. zo’n platte.
  De moderniteiten gaan aan mij voorbij.
  Maar dat vind ik verder prima!

  Ik wens jou hele Fijne Feestdagen.

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Mack dit is zó herkenbaar.. ik zit al even te denken of ik 1 huishouden ken waar ‘de tv / rand.app. gewoon aangaat.’ Het al aan mij liggen: ik ken ze niet.

  Bij ons heeft E. dit euvel “verholpen” door een programmeerbare afstandsbediening te kopen, en die te vullen met code die al die apparaten op de juiste standen zet. Dat werkte soms. Gelukkig had ‘ie een Help-knop geprogrammeerd, waarbij je alle stappen ook handmatig kunt doen.

  Jammergenoeg ontbrak er 1 knop: de knop “Bel E. op zijn werk als er een apparaat weigert.” tZou de meestgebruikte knop geweest zijn 😉

  Tot we gingen verhuizen… (hier hou ik op, anders wordt het verhaal te lang ;-)) Ohja: we zijn uit de lucht… Need i say more.. 😉

  Like

 3. Ik kan dit helemaal met je mee- c.q. invoelen. Ik ben behoorlijk technisch en zit ook te stoethaspelen met die afstandsbedieningen. Gisteren stond de DVD player op Root en had ik geen beeld, na lang op allerhande knoppen drukken bleek de stekker van de scart (ik heb nog een ouderwetse hr ready tv) er uit gevallen. Ik kon lezen en schrijven met alles rond XP en Outlook Express en zit nu almaar te kloten met Windows 8,1 en Windows Live. Waarom toch, het werkte allemaal perfect die software?

  Like

 4. Het convergeert allemaal naar de computer natuurlijk, maar nu zitten we nog in een overgangsfase met rare apparaten waar je TV aan zit. Wel is internet nog niet overal snel genoeg voor probleemloze overdarcht, zo merkte ik i mijn hotel in Offenbach am Main

  Like

 5. Als je twintig bent, en je hoofd nog niet zo vol techniek, weet je direct hoe alles werkt. En wat er mis is als het het niet doet. Maar wij zijn techniekmoe en hebben geen zin meer alles uit te vogelen. En inderdaad, waarom moet het zo lang duren?

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.