Niets is wat het lijkt.

Laurent plaatste op Facebook een verborgen-camera filmpje over hoe mensen in het conservatieve Texas reageerden op een serveerster die op haar beurt onbeschoft reageerde op een homostel in haar restaurant. De serveerster en het homostel (en hun kinderen) waren allen acteurs, het ging om de reactie van de mensen in het restaurant. Dezelfde act werd ook in het progressieve New York opgevoerd. Wat bleek? De mensen in Texas spraken de serveerster aan en namen het op voor het homostel, en de mensen in New York bemoeiden zich er niet mee. Precies de reactie die je kon verwachten, al zou je denken van niet. In Texas is men conservatiever, en voor een groter gedeelte gelovig. Ondanks dat de bijbel gemeenschap tussen homo’s afkeurt zagen zij het homostel als medemensen en vonden zij het niet gerechtvaardigd hoe de serveerster reageerde. In New York, waar de religie van mindere invloed is, vonden de mensen het prima wat de serveerster deed, of misschien niet, maar ze grepen niet in, omdat ze meer met zichzelf bezig waren. Het beeld wat de media trachten te schetsen, namelijk dat in Texas alleen maar godsdienstwaanzinnige, racistische, homofobe mensen wonen, lijkt niet helemaal te kloppen. In New York waar ze progressief geacht worden te denken, knijpt men sneller een oogje toe. In Nederland geldt waarschijnlijk hetzelfde, een SGP’er komt er in het straatbeeld bekaaid vanaf, maar dat komt omdat ze voor de camera alleen gevraagd wordt naar een extreme wat als situatie. Soms weigert men ook het goede in een mens te zien als men een gekleurd beeld heeft van zijn herkomst.

Iets wat hier in de verte wel raakvlakken mee heeft, las ik zaterdag in de krant. Het ging over het wonder van de Joden in Denemarken in de oorlog. In Nederland wordt soms laatdunkend gedaan over het hoge aantal joden dat uit Nederland is weggevoerd, alsof we ze allemaal stuk voor stuk verraden hebben, terwijl er van de Deense joden er tussen de tien en de twintig zijn omgekomen. (Niet duizend, tussen de tien en twintig). Achteraf bleken het onvergelijkbare situaties, Nederland was bezet, Denemarken ook, maar milder. Nederland had 100.000 joden, Denemarken 6000. De Deense politie was niet onder Duitse controle en de opdracht tot jodenvervolging kwam daar pas een jaar later dan in Nederland. Ze zagen het daar wat beter aankomen en konden vluchten naar het Neutrale Zweden onder de ogen van de Duitsers die op dat moment nog niet ingrepen. Ik zal ongetwijfeld wat fouten in de feiten hebben gemaakt, want ik schrijf dit even uit de herinnering, maar de strekking klopt met het verhaal in de krant.

Er zijn overeenkomsten tussen deze twee gebeurtenissen. Ze hebben te maken met cynisme, vooroordelen en over één kam scheren. En daar moet een mens mee oppassen.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

21 gedachten over “Niets is wat het lijkt.”

 1. Ik vraag me af of de conclussie meer persoonlijke invulling inhoudt dan het geval is. Het is ook zo dat mensen die dicht op elkaart leven in een gespannen verhouding tot elkaar komen te bestaan en nergens bij betrokken willen raken. Wat betreft de joden is het zo dat mensen in z’n algemeen de eerder de neiging hebben behulpzaam te zijn aan een macht hebber dan aan een onderdrukte en ook omdat datgene wat ze zien dat de ander aangedaan wordt ook hen kan overkome wanneer ze niet coopereren. Het hoeft dus allesbehalve te maken te hebben met je geconcludeerd cynisme en vooroordelen. De mens moet oppassen niet door gekleurde bril van z’n overtuiging, maar wat kritischer te kijken, daarom lees ik je ook graag.

  Like

 2. @Fien: Die veronderstelling berust op (jouw) vrije fantasie. In de paar teksten die er over hen zijn is er niets dat daarop wijst; hoe zou het ook? In die tijd konden mannen nog rustig samen iets ondernemen zonder dat er meteen aan homo gedacht moest worden. Dat laatste is erg ‘westers’ en van late datum.

  Like

 3. @Ximaar: ja, ik had het eigenlijk aanvankelijk vooral gedaan om meer publiciteit aan mijn muziek te geven, maar ik heb zo toch ook wel leuk contact met mijn Amerikaanse kennissen en familie die redelijk ver weg woont.

  Like

 4. Ik zag dat filmpje en ik vond het nogal logisch dat er in Texas wel reactie kwam en in NY niet. Daar, in NY, bemoeit niemand zich met een ander en bovendien wist iedereen die het aanhoorde dat ze een uitzondering vormde. In Texas daarentegen is het nog nodig op te staan tegen dergelijke vooroordelen.
  We zitten allemaal op Facebook Ximaar! 😀

  Like

 5. Mijn reaxi was een vergelijkbaar vooroordeel, waar ik overigens wel achter sta. Ik heb al 2 jaar geen façadeboek meer omdat ik het een jehovasysteem vind. Alles daarvan heb ik geblokkeerd en mijn browsers kunnen er dan ook niet meer komen. Ik dacht dat Laurent ook wel wist dat feesboek gewoon NSA-plus is.

  Like

 6. @Dhyan: nou, ik geef dus niet mijn telefoonnummer op of zo. Wat ze wel doen is traceren waar je zo allemaal heen browst als je ingelogd staat bij facebook, weet ik.

  Like

 7. @Margo: ‘Overal’ valt wel mee. Naast FB maak ik ook geen gebruik van Gravatar en Googleplus. Die laatste 2 zijn minder erg, maar hebben dezelfde intensie qua stalking. Je kan daar ook lezen zonder verplicht lid te worden en je ziel aan hen te verkopen. Op dat laatste punt is FB behoorlijk uniek.

  Like

 8. Realitycheck voor Margje: Niet iedereen zit op Feestboek, meisje! Ik niet bijvoorbeeld.. Net zoals niet iedereen een TomTom, iDinges, pensioen, laat staan vloerverwarming heeft. Ik denk; ik zeg het nog maar eens. Dat lijkt nodig 😉

  En Ximaar; ik ben blij dat ik niet eens weet wat Gravatar noch Googleplus is 😉

  Like

 9. Feliesje: ik vergat er een knipoogje achter de plaatsen. Ik zal daar voortaan beter aan denken. Je neemt mij veel te serieus. Maar ik zie het door de vingers omdat je mij meisje noemt.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.