Zweden

Zondagmiddag vertrek ik voor een paar dagen naar Helsingborg. U weet vast dat ik enorm van reizen hou. Dat avontuurlijke, dat op jezelf aangewezen zijn, dat gaan en maar zien waar je uitkomt, dat is mij op het lijf geschreven. Het zou mij niet verbazen als de schepper van Douwe Dabbert (Deens-Gammelpot, Indonesisch-Pak Janggut, Spaans-Bermudillo, Portugees-Danny Doodle, Duits-Timpe Tampert, Pools Daniel Dudek, Zweeds Teobald, Luxemburgs-Nicky Bommel) zich door mij heeft laten inspireren. Ik red me overal met slechts mijn knapzak. Geen zee is me te diep, geen berg me te hoog, geen brug me te ver en geen land mee te bezeilen. Mijn slaapplaats is onder de sterren. Uren zou ik kunnen vertellen over mijn reizen. Maar ja, ik ben geen opschepper en bovendien zou ik u toch maar vervelen met mijn avonturen in verre landen. Het is dat de zwaartekracht mij op deze planeet houdt, anders had ik Mars ook al bezocht.

Er is trouwens een project gaande waar mensen zich in kunnen schrijven voor een enkeltje Mars. Voorgoed. En het loopt storm. 78.000 mensen willen de aarde voorgoed verlaten om de rest van hun leven op Mars door te brengen. Nu zal dat niet al te lang zijn, de rest van je leven op Mars, maar toch. Er komen huizen om te wonen en het begint met 4 mensen. Over een aantal jaren moet Mars bevolkt zijn, en het schijnt de bedoeling te zijn dat Mars een eigen dampkring krijgt. Het lijkt me wel een uitdaging, van die dampkring. Bovendien moet je van fris houden, maar ach, wie houdt er nou niet van fris? Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij de smog van Peking verkiest boven lekkere frisse Alpenweiden.

Zweden, zo kom je er nooit, zo zit je er een paar keer per jaar. Per is trouwens een echte Zweedse naam. Net als Markus, Imre en Magnus. En Stig natuurlijk. Some say that in his wallet, he keeps a photograph of his wallet. Het is helemaal geen verkeerd land hoor. De mensen ook niet, helemaal niet verkeerd. Ook hun Vikingen waren niet de meest gevreesde. Volgens de Denen waren het zelfs een beetje Sissie Vikingen. En volgens de Noren is de Zweedse taal gewoon Noors maar dan wat “gay” uitgesproken. Er zit wat rivaliteit tussen de Scandinaviërs. Wij Nederlanders kunnen goed met ze opschieten. Ze beschouwen ons als een zuidelijk land, en denken dat wij Laid-Back zijn. Ik keek er ook van op toen ik het hoorde en vroeg me af hoe gestructureerd zij dan wel niet moesten zijn, om ons als zodanig te kwalificeren. Maar dat valt reuze mee. Ze zijn gewoon net als wij. Het enige aparte dat ik heb gemerkt is dat drankverslaving een taboe is in Zweden. Je kunt dus niet zeggen: ga mee een biertje drinken, je dient te zeggen: ga mee wat drinken. Je kunt immers met een drankverslaafde te maken hebben. Nou ja, als dat alles is.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

6 gedachten over “Zweden”

 1. Dat is me tot nu toe bij elke baan gebeurd; helemaal in het begin merk je één aspect van die baan op dat je niet zo bevalt, en gegarandeerd dat dát de essentie van je werk wordt in de jaren die volgen. Dat éne kutklusje blijkt nu net het meest winstgevend te zijn, of iets dergelijks.

  Like

 2. Laurent, winstgevend dat zie ik niet zo hoor. Maar daar zullen anderen wel anders over denken. Dit betreft een introductiecursus waar ze me heen willen hebben, anderhalf jaar na mijn indiensttreding. Dat komt omdat ik heb aangegeven dat ik bepaalde kennis miste. Die ik hier overigens echt niet verwacht op te doen. Maar dan kunnen ze me daarna niet meer in de schoenen schuiven dat het daaraan ligt. Maar ja, kleinigheidjes hou je. Ik zal in elk geval nog wat mensen leren kennen waar ik mee te maken heb die ik nog nooit ontmoet heb. Dat kan geen kwaad. En hoe vaker je dit soort dingen doet, hoe makkelijker het wordt.

  Rob: dank je. De tijd dat ik overdag nog wel eens wist waar ik ’s avonds over zou schrijven is voorbij. Tegenwoordig doe ik maar wat.

  Like

 3. Friezen en Brabanders verschillen nog al van elkaar. Zo’n verschil zie ik ook tussen Nederlanders en Zweden. Ze zijn nog net weer iets gereserveerder dan de Friezen. Toch zou ik er wel kunnen wonen.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.