Het is later.

Vandaag deed ik wat vaders doen. Ik nam mijn zoon mee voor een wandeling door het bos. Ik zou hem een wild zwijn laten zien, want die had hij nooit gezien. Regen, steile hellingen, modder en ontberingen trotserend. Hij vroeg me wat voor kleur een wild zwijn had, en hoe ze eruit zagen. Ik vertelde hem dat ze op varkens leken, maar dan niet roze, maar donkergrijs metallic. En waarom ze dan geen wilde varkens heetten, dus ik vertelde hem dat ze zo ook genoemd worden, of everzwijnen. Op kilometer 5 van 6 zagen we er een paar. Een enorme beer, met zijn staart wapperend om zijn poep flink door de lucht te meppen, en een paar zeugen. Ze stonden onverstoord in de aarde te wroeten want wij stonden op voldoende afstand voor ze. Dit was Hans z’n eerste ontmoeting met het wilde zwijn.

Ikzelf was 13 jaar, we woonden net hier in het land van de pott’n en de pann’n en ik was naarstig op zoek naar het wilde zwijn. Want die had je niet in de Drunense Duinen. Het heeft zeker drie maanden geduurd voordat ik de eerste zag. Ik en mijn vader, we reden in zijn Fiat 132 (GX-80-VJ), en nagenoeg op dezelfde plek zagen we er een. Ook een enorme. Ik weet niet hoe oud een zwijn kan worden, anders doen we voor het verhaal even of het dezelfde was.

Hans vond ze niet echt wild, zei hij, en ik werd door die kinderlogica eraan herinnerd dat ik ook ooit zulke prachtige logica had. Nog helemaal niet zo gek lang geleden. Ik huil niet vaak meer en ik ben niet meer vaak bang. Het is nu echt later.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

15 gedachten over “Het is later.”

  1. Pardon? Zwijnen zijn woeste beesten. Of het moest zijn dat die exemplaren daar bij jullie op de Veluwe te geciviliseerd zijn geworden. Watjeszwijnen.

    Like

  2. Moet je luisteren, de Veluwe was er al lang voor de Ardennen, dus hoe onze zwijnen zijn, zo zijn ze. Wat ze in België met die beesten uitgehaald hebben, God verhoedde dat het ooit in de openbaarheid komt.

    Like

  3. Ik ben ooit in alle vroegte naar een weide midden in de bossen in de buurt van Vierhouten gegaan om herten te zien. Stonden er zwijnen, waaronder een stel jongen die zich kostelijk vermaakten met tikkertje spelen. Waarbij ze op een gegeven moment ook achter het ineens nogal gammel lijkende stel planken waar in mij achter bevond opdoken en zeer verbaasd naar mij keken. Ik heb op dat moment zeer ernstig gehoopt dat ze niet zouden gaan krijsen want van een meter of 7 zagen de overige familieleden en hun gebit er toch echt heel wild uit.

    Like

  4. Oké, het is dat Frans54 zegt dat er daarginds ook woeste wilde zwijnen zijn, ik laat het erbij.
    Maar ‘de Veluwe was er al lang voor de Ardennen’? Bewijs dat eens?

    Like

  5. Ik ben hier niet om alles te bewijzen he? Uitsluitend rechters hebben bewijs nodig, voor de rest blijft het toch allemaal wat vage theorie. Op wikipedia staat dat de Ardennen 400 miljoen jaar geleden ontstonden. Echt waar, degene die dat schreef kan zich waarschijnlijk nog niet eens een voorstelling maken van 1000 jaar geleden.

    Like

  6. Ik ga vanavond met mijn beide kinderen naar het bos, en speciaal voor jou zal ik even Tammar op de rug van een zwijntje laten rijden en op de foto zetten.

    Like

  7. @Mack, het was gewoon gezeur van mij hoor. Ik heb zelf nooit een aanvaring gehad met zwijnen, maar ik heb ze wel eens een keer van heel dichtbij zien langs galopperen, en ik maar denken dat alleen paarden dat konden, maar de grond trilde ervan, en ze doken met z’n allen op iets ondefinieerbaars, het leek een soort Gollum, maar dan met een commandotrui aan. Of gaat mijn fantasie nu met me aan de haal?

    Like

Zegt u het maar

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.