De zwarte pijl.

Er was vroeger, in de jaren ’70, een razendspannende jeugdserie genaamd: “de zwarte pijl.” En ik herinner me er praktisch niks van, behalve dat het een spannende serie was en dat er een man, gehuld in het zwart en gezeten op een zwart paard, in voorkwam die zwarte pijlen afschoot. Ik weet niet meer of hij goed of slecht was maar in die jaren werd er geen tv-serie naar je vernoemd als je slecht was. Dus hij moet wel goed zijn geweest. En verder herinner ik me de televisie die in onze groen-witte kast stond, en dat mijn vader afstemde op deze serie en tegen mij zei dat “de zwarte pijl” begon.

Ik heb wel eens gegoogled naar deze serie maar zonder resultaat. Of ik fout googlede of te vroeg, ik zal het nooit weten. Maar feit is wel dat ik gisteren geattendeerd werd op een ‘hit’. De serie bestond echt! Ik heb hem niet verzonnen. Je kunt hem zelfs bestellen op dvd. Weliswaar in Engeland want hier is de serie kennelijk onbekend. De hoofdrolspeler, Simon Cuff, is ook geen hitkanon op google. Er bestaat niet eens een Wikipediapagina van hem. Op youtube nergens een fragment te vinden. Alleen van de Italiaanse versie uit de jaren ’60. Opvallend vond ik wel dat toen ik aan het zoeken was naar deze serie, die ik me alleen herinner door de woorden ‘de zwarte pijl’ die mijn vader uitsprak, ik uitkwam bij Louis Hayward, die de hoofdrol speelde in de verfilming, en die op dezelfde dag overleed als mijn vader. Maar goed, dat zou verder niemand opgevallen zijn.

Nou ja, voor de echte diehards heb ik toch een fragmentje gevonden. Het zwarte paard bleek achteraf wit. Maar zie dit fragment en beoordeel zelf hoe spannend dit geweest moet zijn voor het kind dat ik toen was.

Auteur: Mack

Ik ben Mack, uit 1969, dat klinkt vertrouwder dan het noemen van mijn leeftijd. Begonnen in 2004 met web streepje log, dat te succesvol werd en dus overgenomen door snelle jongens die alles kapot maakten. Ik heb in tegenstelling tot velen mijn archieven kunnen redden, maar bijbehorende foto's zijn veelal verdwenen in de diepste krochten van internet en dus weg. Ik woon in Vaassen, aan de oostelijke rand van de Veluwe en schrijf daarover alsof het onontdekte wildernis is. In werkelijkheid is het één grote ergernis van verbodentoegangbordjes en zwervende toeristen. Verder schrijf ik over alles, soms serieus maar meestal niet. Sorry.

9 gedachten over “De zwarte pijl.”

 1. “Right, my brave lord, we shall see!” hahaha. en dat je ook vanaf het moment dat dat touw worddt vastgebonden weet dat het doormidden geschoten gaat worden. Maar vreemd, ik herinner me die serie helemaal niet, inderdaad.

  Like

 2. Ik denk dat ik er wel eens iets van gezien heb, maar gevolgd heb ik het zeker niet.
  Mijn nostalgisch spul ligt nog wat eerder in de tijd. Toen wij een TV kregen was daar Tjerri de slingeraar op te zien. Wilde ik graag kijken omdat ik dan een half uur later naar bed moest. Ik denk dat het in het Frans was met onderschrift, maar kan me dat niet meer herinneren. Wel dat die man maar door bossen bleef rennen en met steentjes bleef gooien. De muziek is me altijd bijgebleven. Er zijn nog wel een paar uitzendingen van op youtube. En er is ook een leuke parodie op te vinden. Maar die is in het Frans en dat valt niet mee.
  Door dat gespeur vond ik nog wat van Rikki en Slingertje. Eigenlijk veel leuker, maar op de zaterdagmiddag. Daar was geen bedtijdverlating mee te scoren.

  Like

 3. Jahaaa, Thierry de Slingeraar, die ken ik ook nog! En Rikki en Slingertje inderdaad, op zaterdag, als om vier uur ’s middags eindelijk het testbeeld verdween.

  Like

 4. Dat ik me daar nou helemaal NIETS van kan herinneren…? (Hmm, zal mn moeder het destijds weer niet EO-compatible :-/ gevonden hebben?) Gelukkig, Xiwel post iets dat ik me wèl kan herinneren, Rikki en Slingertje, aan mn geheugen ligt het niet..;) En deze, heb je die eigenlijk nog bewust gezien? http://nl.wikipedia.org/wiki/Oebele Of deed je toen je middagslaapje nog 😉 🙂

  Like

 5. Zwarte Pijl, of ook wel The Black Arrow. Een inderdaar spannende serie. Een mix van Batma en Robin Hood. Voor de echte liefhebbers met kinderen, de serie is gewoon te koop op dvd. De serie draaide in Engeland tussen 1972 en 1975. Wanneer deze in Nederland werd uitgezonden is mij niet bekend.

  Like

Zegt u het maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: